küresel ısınma

Gelecekte gezegenimizi tehdit edecek en büyük tehlikelerden biridir. Gerçi gezegeni tehdit edecek diyorum ya, aslında gezegeni değil bizi tehdit ediyor. Biz olmadan önce de dünya vardı, bizden sonra da varlığına devam edecek. Gezegen tehdidi yok yani, insanlık tehdidi var.

Nedir bu küresel ısınma. Güneşten çıkan ışık, dünyaya ulaştığı zaman tam manasıyla ısıtacak seviyede değildir. Fakat dünyaya giren ışık, sekip tekrar uzaya karışmaya çalışırken bir engelle karşılaşır. Karbondioksit.

Karbondioksit, çıkmaya çalışan ışık enerjisini, yani bildiğiniz sıcaklığı tutar. O yüzden dünya çok soğuk değildir.

Küresel ısınma dediğimiz şey de aslen, bu karbondioksit miktarının atmosferde artıp, ısınmayı arttırmasıdır kısaca. Başka basınç filan etkiler de var ama basit gidelim.

Atmosferdeki Karbon birikimi arttıkça, atmosferdeki oksijenle birleşip, karbondioksit oluşumu artar. Örnekle, dünyanın ortalama sıcaklığı 25 derece iken, artan karbonla bu sıcaklık 26 27 Allah ne verdiyse ileri doğru gider.

İlk önce, kutuplar ısınır, buzullar erir. Dünya koca bir okyanusa dönüşür. Daha sonra atmosfer kalınlaşır, üstümüzde daha çok baskı hissederiz. Sıcaklık daha da arttıkça, bu okyanuslar buharlaşır, ustumuzdeki baskı da artar. Su kalmaz. Daha sonra daha da artar, muhtemelen sonumuz venüse döner.

Durumun ciddiyetini biz tam manasıyla anlatmayacağız. Ama torunlarımız ciddi sövecek bize.

Dediğim gibi, dünya varolmaya devam edecek tabiki, ama üstünde biz de dahil başka canlı bırakacak mıyız, orasını bilemem.
Ozon tabakasının incelmesi, karbon ayak izimizin yarattığı tahribat ve en önemlisi dünyanın artan ısısı ile bu gezegenin üzerindeki yaşamı yok oluşa sürükleyecek olan durumdur. Küresel iklim kuşağının değişiminin yanında küresel ısınma bir katalizör işlevi görerek çevresel felaketleri de peşi sıra hızlandırmaktadır. Bu durumun dinazorların neslinin tükenmesine sebep olan asteroite benzetebiliriz. Ancak şu haldeki başlıca fark bu dönemin asteroitinin insanlar olduğudur. Karbon ayak izi bir yana nükleer güç ve plastik kullanımındaki artık gezegenimizi hepten bok çukuruna götürdü. En acilinden önlem alınması ve bu durumun düzeltilmesi şart. Yoksa alternatif kıyamet senaryolarının hangisinin gerçekleşeceği malumunuz. Yapay zeka ya da uzaylı istilasından önce kendi ırkımızın dünyayı istila etmesinin sonucunu göreceğiz. Kendi kendimizin kıyameti olmamız yakındır ey insanlık.
kışı ortadan kaldıracaksa desteklediğim felakettir.
How dare you?