kudüs

Kudüs Orta Doğu'da bulunan, Dünya’nın en eski şehirlerinden biridir. Filistin ve İsrail Kudüs'ün kendi başkenti olduğunu iddia etmektedir. Her ne kAdar filistin iddia etse de bu yalnızca iddiada kalır orası israilin toprağı
Ve başkentidir.

Akdeniz ve Ölü Deniz ’in kuzey sınırı arasında yer almaktadır

Gidilmesi gereklidir fakar şu sıralar değil.
3 semavi din'de kutsal olan mescid-i aksa (bkz: jerusalem) ve ağlama duvarı'nın bulunduğu şehir. Bu aralar israil bu şehri başkenti ilan ettiğini bildirmesine karşın tartışmalara ve tepkilere yol açmıştır fakat ne kadar tartışılsa da faydası yoktur zamanında araplar altı gün savaşlarında (bkz: six days war) savaşmadan teslim ettikleri topraklar olduğundan sen kimsin derler adama
Memleketimin çoğu insanın yerini bilmediği, İsrail’in başkenti mevzusuyla son zamanlarda gündeme oturmuş ve yine memleketim insanının protesto etmek için turp yeme gibi saçma eylemler gerçekleştirip sahip çıkmaya çalıştığı yerdir.

**yer bilmeme konusunda, bilmemek ayıp değildir ama bizim insanımızda “bilmese de biliyor” sendromu mevcut. Bir sokak röportajında durum vahimliğini göstermiştir.bir göz atın derim.
ortadoğu’nun en kadim ve problemli şehridir.

müslümanlar, yahudiler ve hristiyanlar için çok önemli olan kudüs’e herkes sahip olmak ister. ama sadece güçlü olanın sahip olduğu malumdur. kudüs hiçbir dinin değil sadece yüz yıllardır orada yaşayan arapların olmalıdır. belki o zaman bunca yıllık problem son bulabilir.

ayrıca onca şeyin ardından bugün cumhurbaşkanı erdoğan ‘türkiye'nin büyükelçiliğinin kudüs'te olduğunu ifade etmek istiyorum’ demiştir.

haber linki
ne olursa olsun o insanlar zulüm görmekte, bu bir şeyler söylemek için yeterli değil mi? dışardan bakınca konuşması kolay tabi. görmek istemeyen görmez ama sahiden bakınca gittiğinizde görürsünüz.
filistinlilerin çoğu orada çitlerle çevrili alanların içinde yaşamaktadır, yedikleri-içtikleri, tüketebildikleri, alabildikleri her şeyi israil bilir. İsrail askerleri psikolojik baskı uyguluyor ki bunu gözlerimle gördüm.
filistinlilerin mülkiyet hakkı yok.
belli bir yaşın altındaki erkeklerin beyt-ül makdise girme hakları yok, sadece kadınlar, çocuklar ve yaşlı erkekler.
diğer özerk bölgelerde durum vahim, halil şehrinde mesela her evde kurşun izleri, marketler kapanmış, hiç bir şey yok. çocuklar korkup kaçıyor, insanlar yaşam savaşı veriyor. durumu dramatize etmeyin demesi kolay ama gören gözle duyan kulak çok bir olmuyormuş bunu öğrendim oraya gidince.
edit:imlâ