kapalı maraş

/ 2
kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti sınırlarında bulunan ancak yapılan anlaşmalar sonucu boşaltılan ve kapatılan şehirdir maraş. maraş türktür türk kalacaktır söylemindeki maraş burasıdır. artık hayalet şehir olmasına rağmen eski günlerinde çok canlı ve lüks bir şehir olduğunu söylemek mümkündür.
kıbrıs ziyaretimde kıbrısta yaşayan arkadaşım belgeselini izletmişti kapalı maraşın. insan gerçekten üzülüyor görüntüleri görünce. şuanda yanına yaklaşmak bile yasak iken, eski şaşaalı günlerinin çok çok geride olmayışı insanı düşündürüyor açıkçası.
İçine sadece askerlerin ve yakınlarının girebildiği (içeride bir askeri lokal olduğu söyleniyor) zamanın Las Vegas'ı. dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar gelip kumar oynarlarmış, şimdilerde harabe. Acaba açıyoruz ulan burayı baştan yapıyoruz deseler olay çıkar mı?

2021 edit. bölgesel de olsa ziyarete açıldı, dileyen herkes gidip belli bölgelerini gezebiliyor. Youtube üzerinde içeri giren kişilerin çektikleri videolar var. Çok da iyi oldu keşke tamamen açılsa da güzel denizine girebilsek dilediğimiz zaman.
elimizi uzatıp dokunamadığımız anlaşmazlık sonucu kullanamadığımız şehir.. kıbrısta bulunduğum sürelerde gerek türklerden gerek kıprıslılardan duyduklarıma göre yada bilmiyorum ulaşılmaz olduğundan belkide dünyanın kalbi burada atıyormuş zamanında nice para babaları varmış nice ünlüler gelirmiş sahili en güzel sahil de deniyor o zamanlar türkiyede bile olmayan araç bayileri devasa büyük casinolar varmıi.. ayrıca birleşmiş milletler askerleri tarafından korunuyor şuanda yakınından geçerken tel örgülerde açıklık oluyor du fakat g*tum yemediğinden giripte bakamadım en çok yaklaştığım ve gördüğüm yer palm beach hotelin sahilinden gördüğüm kadarı..
vakti zamanında size lefkoşanın tamamını ve bir kaç yeri de verelim ama burayı bize bırakalım tekliflerinin reddedildiği güzel şehir. bu şehir türkiyenin elinde bir kozdur. türkiye eğer maraştan vazgeçerse bilin ki kıbrıs olduğu gibi rumlara kalır.
Kapalı Maraş bölgesine girmiş ve içerisinde gezinmiş birisi olarak, yukaridaki entrylerin hepsinin gerçeklik içerdiğini söyleyebilirim. Alfa Romeo ve Toyota bayiileri var ki 1974ten bugune sanki zaman durdurulmuscasina bir hava icerisindeler, hatta Toyota bayiinin icerisinde sıfır araçlar olduğuna dair bir rivayet var ancak görmediğim için doğrulayamayacağım.

Şuan Subay Orduevi olarak kullanilan kisimda 74'ten önceki sahiplerinden kalma bir kedigiller mumyasi sizi girişte karşılar.

Sophia Loren'in evi Turk askeri bölgesinin girisindedir ve sahilde halen tum ihtisamiyla varliğini sürdürmektedir.

Kaldirimlarda adini cimentoya kazimis 70lerin asiklarinin isimleri halen durmaktadir.

Kapali Maraş'ın havasini solumak, o an'ın kiymetini bilen icin bir ruya, zamanda bir yolculuk gibidir. Umarim bir daha yolum düşer.
Ben aşığım sanırım bu bölgeye. Gidip gezince o denli etkilenmiştim ki haftalarca çıkaramamıştım aklımdan. Bütün evlerini, otellerini, işyerlerini oda oda gezmek gibi imkansız bir hayalim var. 1974'te öylece donakalmış yaşamın geri kalanını çok merak ediyorum çünkü. Bir de buranın denizi cidden çok iyidir!
Öğrencilik yıllarımdan biliyorum sebepsiz boş bir yer Kıbrısın en gözde yeri halinden hayalet şehre dönüşmüş....
Kibrisli ihtiyarların şaaşasını anlata anlata bitiremediği kktc guneydeki güzel bir sahil kenti ancak uzaktan görebildiydim
dünya'da gördüğüm en değişik yerlerden biri. benzeri svalbard'a gittiğinizde de karşınıza çıkar.

eğer askeriyeden bir tanıdığınız varsa içeri girebilirsiniz. türkiye' ye 2000 li yıllarda gelmiş çoğu marka orda zamanında bulunuyor büyük büyük oteller vs. bomboş.
gazi mağusanın güney doğusunda bulunan plajdan (bkz: palm beach) az da olsa görülebilecek yerler vardır sahil şeridi zaten tamamen görünüyor yıkık binalar kurşun izleri biraz denizden biraz açılıp geniş açıyla da bakabilirsiniz.. nöbetçi askerler bol bol uyaracaktır zaten sizi foto video çekmedikten sonra (göstermekdikten sonra) sorun yok..
1974'te kalan hali dahi türkiyenin güncel halinden katlarca iyi ve modern duruyor. Buraya adeta büyüleniyorum ben bambaşka bir havası var. 60larda dünya jet sosyetesinin burada tatil yapmak için çabaladığı ve otellerde yer bulamadığını da eklemek gerekir.
/ 2