jack kerouac

edebiyatın serseri tayfası olarak adlandırabileceğimiz beat kuşağına mensup yazar kişisi (bkz: yeni başlayanlar için beat kuşağı)
Yolda isimli kitabının ardından adı duyulunca Big Sur ile kendisini ve nefret ettiği popülerliğini anlatmış yazardır. Yolda isimli kitabını tek seferde yaklaşık 21 metrelik bir kağıt rulosuna yazmış olması ayrı bir efsane olmasına sebep olmuştur.
büyük bir heycanla yolda adlı kitabını alıp hayal kırıklığına uğratan yazardır
beat kuşağının yıldızı. serseri zihinlerin, aylak karakterlere sahip olanlarla aynı frekansta bulunan yazar. şöyle de bir sözü var ki etkiler,
"az sonra esaslı bir gece çökecek, dünyayı kutsayan, bütün nehirleri karartan, tepeleri sarıp sarmalayan, son kıyıyı da kaplayan gece, ve kimse kimseye ne olacağını bilmeyecek"
allen ginsberg, william s. burroughs ve neal cassady gibi isimlerle birlikte beat kuşağı akımını kurmuş ayrıca isim babası olmuştur.

beat kuşağı’nın kutsal kitabı olan yolda’yı da yazmıştır. ayrıca birçok otobiyografik roman daha yazmıştır.

yolda isimli kitabı 2012 yılında ünlü yönetmen walter salles tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır. hemen peşinden big sur kitabı ise michael polish tarafından 2013 yılında sinemaya uyarlanmıştır.