istanbulkart

istanbul ili belediye otobüslerinde kullanılan kartın ismidir. sadece belediye otobüsü değil, aynı zamanda vapur, metro gibi diğer ulaşım araçlarına da binebilirsiniz. 10 liraya ilgili bayiden alınabilir. tam, öğretmen, öğrenci ve ücretsiz klasmanında seçenekleri mevcuttur. tam 1 basış 2.60, öğretmen 1.85, öğrenci ise 1.25tir. bu kartı almadan tek geçişler 4tl idir.

istanbulu gezmeye gelen öğrenciler, direk bayiden satın almak yerine, 2 fotoğraf ile istanbulkart başvuru merkezi ne başvurup, 2 dakikaya öğrenci kartı alabilirler. vizeleme işlemi 10tl idir, birkaç gün için kar edemezsiniz ama, 1 hafta gibi bir süre istanbulu gezmek istiyorsanız, veya adalar ve E serisi otobüs kullanacaksanız (çift basar) kar edebilirsiniz.
öğrencilik bittikten sonra beni dumur eden kart. işe giderken 1 durak tramvay, 4 durak metrobüs ve 3 durak otobüs kullanıyorum. aslında cok kısa mesafe olmasına rağmen günlük git gel 14-15 tl civarı harcama yapıyorum. arada arabayla gittiğimden dolayı da aylık yapamıyorum. istanbulda ulaşım gerçekten çok pahalı.
yabancı öğrenciler için bireysel başvurunun artık olmadığı karttır. bu öğrenciler yerine, bağlı oldukları kurum belge topluyor ve başvuruyu yapıyor. süreç de haliyle uzuyor tabi.
bir türlü başvuru yapıp alamadığım karttır. her metrobüse binişti yandaki kişinin indirimli bilet basması yüreğimi dağlar ama üşenip bir türlü kartı alamadım. Alanlara da helal olsun.