iran hakkında bilinen yanlışlar

selam sozluk ahalisi iran’ i ovenlerde bugun, mynette paylasilan yazidan alinti alarak yazayim.

Bir İranlı'ya, Türkiye'de ülkeniz hakkında şöyle böyle diyorlar deseniz kesinlikle güler. Türkiye'de yaşadığımız, yaşadığınız her şey ama her şey bu ülkede de yaşanmaktadır.

İran’da kadınlara baskı uygulanıyor mu?

Bu baskı ülkenin neresinde var? Biz hiç denk gelmedik. İki defa çok kolay bir şekilde Couchsurfing’den kadın couch bulup, 3 erkek 1 kadının evinde kaldık. Hatta bir tanesi gece gelip arabasıyla bizi aldı ve evine götürdü. Sabah tüm aile kahvaltı yaptık. Gittiğimiz kafelerde kadınlar bilardo oynamaktan, nargile içmeye kadar hepsini yapıyorlar. Insanlar parklarda sevgilisiyle elele tutusup gezebiliyor. Paten kayıp spor yapabiliyorlar. Türkiye'den tek farkı Gülhane parkları yok, sevişemiyorlar işte.

İran’da kadınlar araba kullanabiliyor mu?

Hem de tebrik edilesi şekilde kullanıyorlar. Bu ülkede trafikte taksi şoförü, otobüs şoförü olan kadınlar görebilirsiniz. Hatta seyahat acentalarından tutun, kaliteli bütün iş yerlerinde kadınlar işçi olarak çalışıyor.

İran'da televizyon izlemek yasak mı?

Evlerde uydu yasak. Tabii ki herkes kullanıyor! Recep İvedikler, Aşkı Memnular havada uçuyor.
iran benim favori ülkelerimden biridir. 5 defa gittim ve yaklaşık 1 yıl yaşadım. yönetimi hariç ülkede sevilmeyecek hiç bir şey yok.

İnsanların çoğunluğu kültürlü, en az bir yabancı dil biliyor ve bir kaç defa farklı ülkelere seyahat etmişlerdir.

Sokak satıcılığı bizdeki gibi yasak ama sokaklarda sadece kitap satılmasına müsade var.

Toplu taşıma ağı çok geniş ve ucuz.

Filmlerini, müziklerini veya düşün insanlarını anlatmıyorum bile. Keşke daha laik bir yönetimle yönetilselermiş ve bizler ise gidip oralara yerleşseymişiz.
İranı bir de İranlılardan dinleyin dediğim başlıktır. Davulun sesi uzaktan hoş gelir..
ingilizce hazırlık sınıfımda writing hocamın iranlı olmasından kaynaklı önyargılarla dolu olduğumu öğrenmeme sebep olan konudur. İranda 8 yaşına basan her çocuğun bir yabancı dil kursuna gönderilmesi, film ve sinema anlayışına yeni bir soluk getirmeleri bambaşka ayrıcalıklardır. Kadın ve erkek olayına fazla yorum yapamayacağım çünkü bu iranlı hocam saçı açık diye iranlı sokak çetelerinin bir arkadışının yüzüne kezzap attıklarını söyledikten sonra düşündüğüm olaydır
türkiye' yi türklerden fazla seven dünyadaki nadir ırklardan biridir. fars olanı da kürt olanı da türk olanı da türkiye aşığıdır.
en büyük hayalleri Van ya da ağrı'yı görmek olan bolca insan vardır.