green book

başrollerinde viggo mortensen ve mahershala ali’nin oynadığı, yönetmenliğini ise peter farrelly'nin gerçekleştirdiği 2018 çıkışlı Amerikan yapımı komedi-drama filmidir.

Film, 91.akademi ödülleri‘nde en iyi film, en iyi özgün senaryo ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında oscar kazanmıştır.
nick vallelonga ve brian hayes currie'nin yazdığı, peter farrelly'nin yönettiği 2019 en iyi film oscar ödülü sahibi filmdir.

1960'lı yıllarda siyahilere yapılan eşitsizlik ve aşağılamaları konu alan bir filmdir.
“Yollar insana fazla şey öğretir.” in özeti olan filmlerden biridir.

green book - turuncuyolcu-QZ9Yx
viggo abimiz "how to act" sorusuna cevap vermiş resmen. ama marshala da yükselen bi değer. senaryo ve kurgusu çok başarılı bi film. oscar'da ödüllendirilmesi hiç sürpriz değil. insana, "benim ney olduğum bu insanların neden bu kadar zoruna gidiyor?" gibi soruların cevabını verdirtiyor.
film gerçek bir hikayeden uyarlanmış. adını da ‘”the negro motorist green book” kitabından alıyor, bu kitap siyahiler için amerika’da güvenli seyahat rehberi olarak yazılmış ve özellikle ırkçılığı ile ün salmış ülkenin güneyine gidecek siyahiler bu kitaba göre seyahat edermiş. o dönem bazı otel ve restoranlar siyahilere hizmet vermiyorlarmış. filmde ünlü müzisyen don shirley var. filmin konusu da bronx’da yaşan ve sağlam bir italyan aileden gelen, aslında meşhur bir bardda fedailik yaparken barın kapanması sonucu işsiz kalan tony vallelonga’nın, don shirley güneyde konser turuna çıktığında onun şoförü ve koruması olup sanatçıya green book’u rehber alarak eşlik etmesinden ibaret. filmin iki ana karakteri birbirlerine tamamen zıt iken olaylar gelişiyor ve sıcacık bir hikaye izlemeye başlıyoruz. daha fazla detaya girip spoiler vermek istemiyorum.