fatih akın

25 Ağustos 1973’te Hamburg’da doğmuştur. Türk asıllı Alman yönetmen, senarist ve yapımcıdır. Trabzonlu bir ailenin çocuğu olarak doğan Akın, 1994 yılında girdiği Hamburg Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Hochschule für bildende Künste Hamburg veya kısaca HfbK) Görsel İletişim Bölümü’nden (Visuelle Kommunikation) 2000 yılında mezun oldu. Eğitimi sırasında Wüste Film şirketiyle çalışmaya başladı. 1995 yılında ilk kısa filmi Sensin – Du bist es!’i yönetti ve bu filmle Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali'nde izleyici ödülünü aldı.

En son ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Beverly Hills’te, Seth Meyers'in sunuculuğunu yaptığı 75. Altın Küre Ödül Töreni’nde; Fatih Akın’ın Almanya/Fransa ortak yapımı filmi “In The Fade”, Yabancı Dilde En İyi Film ödülü aldı.
ödüllü filminin bir an önce vizyona girmesini bekliyorum.

en iyi filmi "gegen die wand" olan yönetmendir.
kalbinin türkiye için çarptığını söyleyen alman yönetmen.

filmleriyle izleyenlere göz orgazmı yaşatan yönetmenlerden biridir. insan hikayelerini filmlerinde çok güzel işler. özellikle hayatının bir bölümü yurtdışında geçmiş kişilerin filmlerinde kendinden çok şey bulacağı yabancılaşma ve kimlik sorunlarını konu edinir. Bunun yanı sıra politik konulara da değinen yönetmen çok ama çok başarılıdır.

gegen die wand, the edge of heaven filmleri benim favorimdir. üçlemenin son filmi olan ermeni tehcirini konu edindiği the cut filmi ise tarzının dışında olmasına rağmen senaryosu ve çekim teknikleriyle beni etkilemeyi başarmıştı.

im juli filmini de çok beğenerek ve eğlenerek izlemiştim.

son filmi in the fade ise başarısına başarı katmıştır. filmin türkiye’de vizyona gireceği tarih 2 şubat olarak açıklanmıştır .
Bir dönem yaptılarına ayıldığım bayıldığım, bugün aynı heyecanı duymadığım yönetmenlerden biri. Diğeri Ferzan Özpetek.

Duyamama sebebimi bilmiyorum, belki de ben değiştim biraz, belki de çok hızlı bir akış var ne bileyim.

Duvara Karşı'sı süperdi, o kesin, hiçbiri onu geçemedi.
filmlerinde bana en yakın gelen şey o türk motiflerini alttan alttan vermesi. en alakasız filminde bile bir türk etkisi görüyorsunuz.
filmografisi nitelik bakımından soul kitchen öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılan yönetmen. soul kitchen'dan sonraki filmlerinde malesef eski başarısını yakalayamamıştır bana göre.