evdeki beyaz eşyanın bozulması

Tum ev halkini bi uzuntu sarar.buzdolabi bozulduysa soyle dusunulur sanki dunyadaki son buzdolabi bu kaldi,nerde korucaz yiyeceklerimizi,napcaz yeaaa diye.camasir makinasi icinde,yandik camasirlari elde yikicaz,diye dusunulur.vb.halbuki makinaya para sikismistir.cozum budur
Öğrenci evindeyseniz dünyanın başınıza yıkıldığı andır beyaz eşyanın bozulduğunu fark etmek. Çaresizce bakarsınız sağına soluna. Oturur düşünmeye başlarsınız kara kara. Çamaşırları elde yıkmaya sıcak bakmaya başlarsınız, kış ayıysa evin içi buzdolabından soğuktu zaten diye avundurursunuz kendinizi. Beyaz eşya diyip geçmemek lazım.
"ulan nereden ikinci el aldık, kazıkladı eleman bizi" dedirten durumdur. genellikle tamiri yine bir ikinci el makine fiyatının çok az altındadır.

sık görülen arızaları: alttan su koyvermesi, tanburun elektrik çarpması, evin içinde yürüyüp gezmesi, basıyom basıyom tepki yok olması
İkinci el almamak adına uzun araştırmalar sonucu fiyat/performans olarak vestfrost Markasında karar kılmam sonucu çamaşır makinesi Ve buzdolabı Aldım.

2020 haziran ayında almıştım, neredeyse 2 yıl olacak. Ben aldığım zamanlar henüz bu kadar zamlanmamışlardı. Ama şu an beyaz eşya piyasası uçmuş. Buzdolabını 2.700, çamaşır makinesini 1.600 tl ye almıştım vade farksız taksitle. Benim beyaz eşyadan en büyük beklentim uzun yıllar gittiği yere kadar çalışması ve arıza yaparsa teknik servis imkanının yeterli olması. Teknik servisine vestel baktığı için aklımda o açıdan hiç soru işareti yok. Her mahallede vestel servisi var.

Buzdolabını almadan önce uzun uzun araştırdım. O zamanlar evde 2 kişi yaşayacağımı düşünerekten ve uzun yıllar bizimle olmasını istediğimden 2+1, 65m2 lik evime 520 litrelik bir dev aldım. (Tabii o zaman planlarda daha geniş bir eve geçmekte mevcuttu) Artık 2 kişi değil tek kişi olarak yaşıyorum.

Benim için fazla büyük geliyor ama eve iki kasa bira aldığımda hiç düzenleme yapmadan içini doldurabiliyorum. Raf dizilimi ve aydınlatmasını da beğeniyorum. Sebze&meyve&et bölmesi mevcut. Bir tek plastik raflar biraz güven vermiyor fakat o kadar ağır yükler koymuyorum zaten. Şu an yeni bir buzdolabı alacak olsaydım muhtemelen 400 litrelik olan boyutlardan alırdım.

A++ olması elektrik sarfiyatını hakikaten düşürüyor. Yıllık tüketimi şu an aklımda değil ama araştırırken bu boyutlardaki en tasarruflu modellerden birisi buydu net anımsıyorum.

Model: vestfrost vf cf 5201 520lt no-frost buzdolabı

Buzdolabı link

Not: akakçe’de net hacmin 450 litre yazdığına bakmayın 70 litrelik kısmı dondurucu kısmı.

Çamaşır makinesi için ise bozulmamasının yanında en büyük kriterim yorgan battaniye vs. Yıkayabilmek için geniş olmasıydı. Bu sebeple en az 9kg lık model bakınıyordum. Buzdolabında vestfrosta karar kılınca çamaşır makineside aynı model olsun diye düşündüm. Yine uzun araştırmalar neticesinde f/p olan modelini aldım. Enerji sınıfı: A+++

Biraz gürültülü çalışması dışında hiçbir şikayetim yok. Banyonun kapısını kapatınca pek fazla duymuyorum bile. Canavar gibi çarşaf yorgan ne bulsa tertemiz yıkıyor. Almadan evvel yorumlarda çamaşırları zedelediğine dair birkaç yorum görmüştüm fakat benim böyle bir şikayetim olmadı. Hassas narin donunuzu atletinizi 1000 devire atmayın moruk.

Geçen gün genel ev temizliği sırasında tüm çarşaf, yorgan, halı, renkli ve beyaz kıyafetler her şeyi yıkamaya karar verirce sabahtan akşama nefes almadan 8-10 kez durmaksızın çalıştı. Tık yok hala canavar. Galiba metalarla duygusal bağ kurmaya başladım. (bkz: eşya ile duygusal bağ kurmak)

Şu sıralar satışı durdurulmuş anladığım kadarıyla. akakçe.com Üzerinde fiyat gözükmüyor.

Model: Vestfrost VF CM 9102 EG 1000 Devir 9 kg Çamaşır Makinesi

Çamaşır makinesi link

Edit 1: bulaşık makinesiNden bahsetmeyi unutmuşum. Eski model beko 2 programlı d 2001 isimli bir modele sahibim. Elektrik sarfiyatı yüksek fakat benim için çok sorun değil. Ayda zaten 1 kere ancak çalıştırıyorum. Muhtemelen bozulup beni tamamıyla bırakana kadar yenisini almayacağım.

Edit 2: Üst seviye wifi, Bluetoothlu modeller pek bana göre değil. Neymiş efenim sen eve gelmeden telefondan çalıştırabiliyormuşsun falanmış. İçine çamaşırı attıysam düğmeye basması çok zor olmasa gerek be moruk. 2500 programlı bulaşık makinesini ne gibi artısı olabilirki babalık. Şarap bardaklarını çizmeden yıkama özelliğine sahipmişmiş. Benlik değil moruk. Neyse çok eleştirmeyeyim illaki ihtiyacı olup kullanan birileri vardır. Sonuçta arz/talep dengesine göre üretiliyor bu makineler.

Edit 3: kişiler kriterlerime göre belirlemiş olduğum buzdolabı almadan evvel dikkat edilecekler listesi hazırlamıştım. İhtiyacı olan olur diye buraya bırakıyorum. Kriterler şahsi ihtiyaca göre belirlenmiştir. Sizin için değişiklik gösterebilir.
Buyrunuz;

-En az 500 litre
-enerji çeşitleri A++ , A+++ olmalı
-motoru sessiz ve inverter özellikli olmalı. Az elektrik harcamalı (sürekli çalışan bir eşya ve bu hususlar önem arz ediyor.)
-no-frost olmalı (meyve taze tutmak ve buzlanmayı önlemek için)
-Voltaj kontrolü olmalı (elektrik kesintisinde zarar görmemesi için)
-Hava filtresi (genelde hepsinde var kötü koku engeller. Yetkiliye sormak lazım)
-Servis durumu önemli. Herhangi bir arızada tamirat yapılıp yapılmadığına dikkat et markayı ve servisi iyi araştır.

Bosch’un servislerinin çok kötü olduğunu iddia eden donanımhaberci arkadaş

Marka tercih kriterlerini paylaşan donanımhaberci başka bi arkadaş

Ekşi de beyaz eşyacı bir eleman ve marka tavsiyeleri

Ekşide mantıklı sıralamaları olan bir eleman