çöl tilkisi

1998'de UNSCOM ( united nations speciel commission) ıraktan çekildi. kitle imha silahı var mı yok mu bunu denetlemek için oradaydı. çekildikten sonra ABD ve müttefikleri ''çöl tilkisi'' operasyonuna başladı.ırak havadan bombardımana maruz kaldı. BMGK (birleşmiş milletler genel kurulu) kararıyla BM izleme ve değerlendirme komisyonu ülkede kitle imha silahlarına ilişkin denetlemelere tekrardan başladı. çöl tilkisi harekatı ABD ve ingiltere tarafından 16-19 aralık 1998 tarihinden yapıldı. gerekçe olarak ırak yönetiminin UNSCOM çalışmalarını engellemesi ve BMGK kararlarına uymamasıydı.harekatın hedefi ırakın askeri ve güvenlik hedeflerini vurarak bu ülkenin kitle imha silahlarını üretmesinin, depolamasının ve taşımasının engellenmesiydi olarak açıklandı. aslında saddam her her fırsatta yaptığı konuşmalarda kendilerinde kitle imha silahı olmadığını vurgulamıştı. hatta BM'ye, ekip gönderin araştırılsın bakılsın demişti. BM bu teklifi kabul etmedi. çünkü ABD'nin ıraka girmesi gerekiyordu. tüm bu savaş ve denetlemeler bittikten sonra hillary clinton kürsüye çıkıp ırakta kitle imha silahı yokmuş üzgünüz diye açıklama yaptı.
ikinci dünya savaşı'nda özellikle afrika operasyonunda gösterdiği başarılar sebebiyle erwin rommel'e isnat edilen takma isimdir.

almanlar blitzkrieg saldırısı (yıldırım savaşı) ile avrupa'daki çoğu devleti ele geçirdikten sonra, kuzey afrikada rommel önderliğinde (alman afrika kolorduları lideri) pek çok devletin kontrolünü ele geçirmiştir.

bu cephede savaş almanlar ile ingilizler savaşmıştır desek yanlış olmaz. mısır sınırına kadar topraklarını genişleten wehrmacht'ı 1943 ekim'inden itibaren ise bernard montgomery önderliğindeki ingiliz ordusu durdurmuş ve almanların önce libya'ya sonra tüm kuzey afrika'dan çekilme süreci başlamıştır.
Erwin rommel'e afrikadaki başarılarından dolayı verilmiş takma isim. Savaş uzun sürmüş ve almanların üstün gittiği halde kaybedilmesine sebep olan bazı etmenler vardır. Örn: ingilizlerin konserve yiyecekler kullanması, tuvaletlerini kuyulara yapıyor olmaları(bu olay bakterilerin yayılmasını engellemiştir) vb.
evde çöl tilkisi beslemek yasal diye duymuştum, umarım doğrudur. bu bilgiden sonra ciddi ciddi beslemeyi düşündüm çünkü.