almanya'da üniversite okumak

/ 2
Yakın da önlisans diplomamı alıp lisans okumayı planladığım ve yapanların neler yaşadığını merak ettiğim eylemdir.
yapanlar aynen şöyle oluyor.

-ben almanyada okudum
-berlin teknik mezunuyum
-biliyor musun almanyada ben ...
-ben almanyadayken
-teknik
-berlin

sanırsın simensi boşu yönettiler.
şuan erasmus yaptığım ülke. dersleri zordur hocalar bunlar erasmus ögrencisi zaten biraz kıyak gecelim kafasında degiller. cok ödev veriyorlar genellikle sunum oluyor bu ödevler. sagladıkları olanaklar cok genis eger kendınızı gelistirmek isterseniz her sey elinizin altında ve hocalar da cok yardımcı oluyor aklınıza takılan bır sey oldugunuzda sorun onlar daha cok ılgılenıcektır.
türkiye'de üniversite okuduğunu sananların anlamayacağı hede. bok atmaya başlamışlar bile.
edit: imla ve yazım kuralları
muazzam pahalı olduğunu söyleyebilirim yıllık 8bin EURO(*5 ) sırf bankada paranız bulunması gerekiyor yani öyle az miktar değil yaklaşık 40bin lira( bu para öğrenim hayatı boyunca bulunacak her yıl miktar artıyor)

ayrıca yurt fiyatlarıda dehşet el yakar 400€ dan bulursanız (ki genelde 450 500 den başlar) hemen yerleşin.aylık ortalama yurtla birlikte 800 900 £ rahat rahat harcarsınız bazen aşar bazen azalabilir ama 600 kurtarmaz sırf eğitim görmeye gideceğim derseniz asosyal değilde içine kapanık kalırsınız günlük faaliyetiniz okula gitmek yurda dönmek ve yemek yemek olur bunları göze alıp başvurmakta fayda var ama burs bulabilirseniz(bizimkilerin geneli babası fabrikatör felan değilse öyle gider) güzel olur yoksa bir halt olmaz
eğer almancanız var ise ücretsiz üniversitelerde okuyabilirsiniz. eğer ingilizce eğitim görecekseniz çok yüksek ücretler ile okuyabiliyorsunuz.
banka hesaplarınızdaki hanelerin kabarık olmasını gerektiren olay,bu herhangi bir euro bölgesi ülkesi için geçerli bir tezdir
herkes toplaşsın,pusu kursun naparsanız yapın anlatmaya başlıyorum.ancak başlamadan önce şunu söylemeliyim ki euronun ülkemizdeki korkunç yükselişinden dolayı ucuz değildir ama yine de türkiyedeki özel üniversitelerin astronomik rakamlarını düşününce daha uygun ve kaliteli.
1)ardından şu saçma önyargılarımızdan kurtuluyoruz ve üstteki yazarın bahsettiği 800-900 pound saçmalıklarını kafamızdan atıyoruz (£ ve € farkını yapamayan insan)
2)türkiye’de 12 senelik lise(anadolu,fen ya da direkt düz lise) eğitimi ardından 4 senelik bir üniversite (devlet,burslu özel ya da babişko burslu özel fark etmeksizin) kazanan her öğrenci almanya’da eğitim alabilir.lise diplomanızı,transkriptinizi tercümesiyle beraber üniversitelere (bkz: uni-assist) yolluyorsunuz ve kabul bekliyorsunuz.
3)maddiyata gelirsek bahsedilen 8500€ doğru bu bir senelik para ve sizin bu parayı deutsche banka yatırıp her ay 750€ gibi çekmeniz için bloke ediliyor ancak işin en güzel tarafı eğer alamanya’da yaşayan bir akrabanız varsa size garantör olabiliyor ve beş kuruş bankaya para yatırmadan vize başvurusuna gidebiliyorsunuz.
yıldızlı not* akrabanızın yabancılar polisine gidip gelirini beyan etmesi gerekiyor.yani işsizlik maaşı vs alanlar garantör olamıyor.
4)üniversite kabulu checked,garantör ya da bloke hesap checked ardından bir almanca kursu bulmanız gerekiyor dsh ya da testdaf’a yönelik. bunu da internetten araştırıp yapıyorsunuz.
5)her şeyi hallettikten sonra evraklarınızla beraber kalp krizi geçire geçire alman konsolosluğu yolunu tutuyorsunuz ve tebrikler artık çiçeği burnunda bir alamancısınız!
4 senedir icinde bulundugum fakat pisman olarak* devam ettigim eylemdir. Akademik kariyer istemeyen yada ciddi calisma temposu olmayan bireyin yangindan kacar gibi kacmasi gerekmektedir.

Turistlik(erasmus dahil) ve universite egitiminin arasindaki farki bu entrye dislike atarak kabul etmeseniz bile, QS World Ranking List'in universiteler bolumune bakarak rahatlikla idrak edeceksinizdir.

Olumlu yanindan bakmak gerekirse, son secimlerde Angela merkelli CDU 1. sirada,SPD 2. sirada ve Die Linke 3. sirada yer aldi. Bunun anlami,yuzde 9 oy kaybeden merkelli hukumet- 2. dunya savasindan sonra ILK defa parlamentoda yer alan-neo-nazilerle(Die Linke) koltuklari paylasti. Bunu da anlamayan arkadaslar icin google yardimi ile PEGIDA yazarak,70 lerin sonlarinda baslayan gunumuze kadar degiserek gelen isimlerini ve eylemlerini goz onunde bulundurmalarini tavsiye ediyorum.

*son pismanlik neye yarar
bitsede gitsek
/ 2