27 ekim 2017 katalonya bağımsızlık ilan etmesi

/ 2
ortalık karıştı düzen bozuldu yetiş ya any prophet yetiş ya any prophet
avrupa da çok ciddi ses getirecek olay.

iç savaşa bile sürüklenebilir. sonuçları zamanla göreceğiz artık.

tık tık
Katalan kültürünü çok seven biri olarak kızdığım bağımsızlık ilan etme olayı.

1- bağımsızlık ilanına ilişkin referanduma halkın katılımı %43 oranında olmuştur. Bu demek oluyor ki, halkın azımsanmayacak ve seçim sonucunu değiştirebilecek bir kesimi referandumu boykot etti, yani o %90’lık evet’in halkta tam bir karşılığı yok.
2- tanıştığım özellikle genç katalanlar bağımsızlık istemiyordu. Yaşam standartlarının kendileri için gayet yeterli olduğunu, devlet kurup idari sorumlulukları artırmanın bir anlamı olmadığını söylüyordu. Fakat yaşça Kemale ermiş kesim çoğunlukla bağımsızlık yanlısıydı.
3- mahalle yanarken orospu saçını tararmış misali, dünya yanarken ve Avrupa için tehlike çanları değil adeta acil durum sirenleri çalarken bu durumu ortaya sürmenin bir mantığı yok.
4- yeni devletlere değil, bilinçlenen toplumlara ihtiyacı var halkların.
Katalan milliyetçiliğinde büyük çaplı şiddet eylemleri yer almazken, diğer bir deyişle milliyetçilik hareketi şiddete yönelmemiş ve barışçıl bir süreç izlerken, Bask milliyetçilik hareketinde radikal milliyetçiliğin ortaya çıkması ve milliyetçilik hareketinin şiddet içermesinin nedenler vardır. Katalan ve Bask milliyetçilik hareketlerinde başlangıcından itibaren görülen ideolojik farklılıkların sürekliliğini koruduğu belirlenmiştir. Bunun yanında, ekonomik kalkınma şekilleri sonucunda oluşan farklı sosyal grupların merkez ile bağlarının ve siyasi ilişkilerinin, bölgedeki siyasi çeşitlilik seviyesinin, milliyetçi ideolojinin ortaya çıkışındaki temel değerlerin ve kültürel unsurların sosyal gruplar üzerindeki etkisinin şiddetin ortaya çıkmasında veya çıkmamasında etkili unsurlar olduğunu söyleyebiliriz.
Avrupa Birligi, ispanya hukumeti ve ABD tarafindan taninmayacagi ilan edildi az önce. Gezginlerin akillarinda "acaba girislerimiz cikislarimiz sikinti olur mu" diye dusunce gecirtmistir. Uluslararasi iliskiler ogrencisi olarak da fransiz ihtilali ve dunya savaslarini hatirlatmistir. İngilterede, italyada ve fransada da benzer olaylar basliyor ve baslamis bulunmaktadir
Bu durumun İspanya gezilerimizi nasıl etkileyeceği merak konusudur

"İspanya'da son dakika gelişmesi... İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 135 kişilik parlamentoda 70 evet, 10 hayır oyu çıktı. İspanyol yönetiminden jet yanıt geldi... İspanya Senatosu, Katalonya hükümetini fesheden tasarıyı kabul etti. İspanya Başbakanı ve Katalan Özerk Yönetim Başkanı'ndan art arda açıklamalar geldi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın bağımsızlığı için "imkansız bir şey" diyerek gereken tepkiyi vereceklerini söyledi. İspanya'dan gelen son dakika gelişmesine göre, İspanya hükümeti Katalonya özerk yönetimini görevden aldı, parlamentoyu feshetti. Yeni parlamento seçimleri 21 Aralık'ta yapılacak. Ayrıca İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya yerel polis şefinin de görevden alınacağını duyurdu."
carles puigdemont (katalan hükümet başı) merkezi hükümetin aldığı kararlardan sonra diğer katalan üst düzey yetkililerle belçika'ya kaçmış deniyor. biraz hızlı pes ettiler sanki?
/ 2