13 reasons why

aynı adlı kitaptan uyarlanan netflix dizisi. 2017 yılının en çok konuşulan yapımlarından.
(bkz: netflix dizi film önerileri)

çıktığı ilk dönemde baya parlayan ama ikinci sezon duyurusunun yapılmasınan sonra ışığı sönen bir dizi. ergenlik dönemindeki bir gencin yaşadığı psikolojik bunalımlar sonucunda intihar etmesini konu alan yapımdır. çok fazla kötüleyen yorumlara denk gelsem de merak edip izlediğim ve gayet de hoşuma giden bir seridir. ikinci sezonunu ben de izlemedim. ama ilk sezonu izlenmeli. ufacık şeylerin insanları nasıl bunalıma sokabileceği, insanları yargılamadan önce dikkat etmek gerektiği konusunda belki hem fikir olabiliriz.

yanlış hatırlamıyorsam ilk sezon 13 bölümden oluşuyor ve kızın kendini öldürmesine sebep olan 13 sebebin hepsi birer bölümde açığa çıkıyor. kız intihar etmeden önce bu sebepleri 13 ayrı kasede kaydedip bunu kendisine yapanlara yolluyor. kurgu güzel, tavsiye ederim.
Lise ve ergenlik dönemi ilişkilerinin karanlık yüzünü ortaya koyan dizi. Farklı bir tarzla olay örgüsünü anlatan bu dizi fazlasıyla gerçekçi ve dramatik. Sonrasında sosyal sorumluluk anlamında da çaba gösteren bu dizi zorbalık, tecavüz ve intihar gibi hassas konulara değinmektedir.

Edit: yakın zamanda yayınlanan 3’üncü sezonuna az evvel başladım.
İlk etapta ergen dizisi olduğu düşünülse de, amerikan kültüründeki gizli erilliği ve zorbalığı eleştiren yapımdır. Psikolojik travmaların ne denli zincirleme olabileceği gözler önüne serilmiştir.
dizinin ilk sezonunu izledim ve bence izlemeye değer, değindiği konu oyunculuklar kararındaydı, size bir farkındalık oluşturuyor. ama diğer 2 sezona gelince ben ne gereği varmış dedim, konu ilk sezonda güzel işlenmişken diğer sezonlarda uzatıldığını düşünüyorum.
ilk sezonunu izlediğim fakat beni pek de sarmayan dizidir. ergenlik dönemindeki sorunlara değinmek, intihar vakalarının altını çizmek ve iddia edilene göre ergelere yakınlaşarak yol göstermek adına yapılan bir dizidir.
izlenmesi gereken bir netflix dizisidir kendisi. dizi lise öğrencisi hannah baker'ın intiharı ile başlıyor. genel olarak lisedeki zorbalık kültürü konu alınsa da genel olarak gençler arasındaki zorbalıktan, kadın haklarından bahsedilmekte. ilk iki sezonun duyarlılık oluşturma ve hikaye akışı olarak yeterliydi. üçüncü sezonun çekilmesine tamamiyle karşı olmama rağmen, tabii ki tüm bölümlerini izledim ve ne kadar haklı olduğumu gördü. bundan sonrası spoiler içerecek. öncelikle sözde baş rolümüzden (hannah) olay tamamen farklı bir yere geliyor üçüncü sezonda. yeni gelen ani karakteri süper gereksiz ve itici olmuş. ingiliz aksağanı olduğu için mi bilinmez hikayeyi yeni karakter anlatıyor. ilk iki sezon olabildiğince kötü gösterilen bryce karakteri nasıl olduysa bu sezon tam bir melek moduna büründü. 'justice 4 hannah' tayfası adalet derken kendileri suç işleyip başkasının üstüne attılar. analatılmak istenene baya baya ters bir olay. 4.sezonu da çekiceklermiş. yeni sezon 'justice 4 monty' tarzı olmazsa bence bıraksınlar bu işi. bir de bizim arkadaşlığımızı sırlar güçlendiriyor tarzı havasının izleyen liseliler için yararlı olmadığını düşünüyorum. üçüncü sezonu ciddi anlamda beğenmediğim için baya uzun oldu, sorry.