üniversiteyi kazananlara tavsiyeler

konuyla ilgili 100 entry daha
Merhaba, üniversiteyi yeni kazanan çekirgeler. Vereceğim tavsiyeleri lütfen önemseyiniz.

Yılın ilk dersinde, üniversiteye kayıt olurken, sırada tanıştığınız (varsa) sınıf arkadaşınızla/arkadaşlarınızla yanyana oturmayın. Dönem uzun... insanları tanıyın.

Üniversiteye girince bir hevesle yüz kişi buluşup sosyalleşmeye çalışmayın. İnsanları birebirde tanımaya özen gösterin. Tabi ki sınıf etkinlikleri olacaktır. Bunları es geçin demiyorum ancak her gün yüz kişi bir şeyler yapmaya gerek yok. Fazla insan, çok baş ağrısı demek.

Derslerde kendi notlarınızı kendiniz tutmaya çalışın. Bu illa gidin, en öne oturun, hocanın ağzından çıkan her şeyi not edin demek değil tabi ki. Birlik ve beraberliğe ihtiyacınız olan vize, final haftalarında sizi güvende ve "kuru" hissettirir.

Çok sevgili çalışkan arkadaşlarım... sıradaki önerim size gelsin. Lütfen notlarınızı herkesle paylaşmayın. Gizliliğe önem verin. Mümkünse çalışkan olduğunuzu da gizleyin ki vize-final haftalarında bana konuyu anlatmadın diye hiç de muhabbetinizin olmadığı birinden trip yemeyin. Yakın arkadaşlarınızla bile çok uzun çalışmalar yapmayın. Çok bencil de olmayın. Ha son tavsiye; nolur kimseye yalan söylemeyin. Notunuz varsa vardır, yoksa yoktur. Dürüstçe ve kibar bir şekilde reddettikten sonra kimse kimseye "ödevi neden yaptın!" , "sınava neden çalıştın!" , "derste neden not tuttun!" Diye bir serzenişte bulunamaz.

Çok sevgili çapkın arkadaşlar... Eğer kazandığınız üniversite küçük bir yerleşke ise adımlarınızı dikkatli atın. Yoksa bırakın okuduğunuz bölümü, bütün fakültelerin ayaklı gazetelerinde ana sayfa haberi olursunuz.

Üniversiteyi çok rahat bulan arkadaşlar olacaklardır ancak. Altın küpe şimdi geliyor: herkes branşı ile ilgili donanımını güzel oluştursun. En az 4 sertifika almaya gayret edin. Girişimcilik kurslarına katılın. Gönüllü Hayır işlerine koşun. Ağaç dikin. Geleceğe dair yere basan planlarınız da olsun (a planı, b planı mutlaka olsun) ki İşsizlik, bu mutlu üniversite yıllarınızın ardından sizi bunalıma sokmasın.

Hepinize başarılar diliyorum...