sobalı evde geçen çocukluk

konuyla ilgili 78 entry daha
çok güzel olduğu uydurulan çocukluktur. güzel falan değildir aksini iddia edene tepik atarım. niye mi:

- soba gece tütmesin diye gece ya kapatılı ya da o akşamı çıkaracak kadar odun/kömür konur. üşümemek için gece çocuk kat kat yorganın altında mahsur kalır.
- yakması zahmetlidir. elinizde çıra veya kozalak yoksa nasıl yakacağınızı söylemenizi rica edeceğim. (annemin yeni evliliği zamanında soba yakmak için yepisyeni havluyu yaktığını duymuştum.) çocuğun elleri soba yanana kadar derin dondurucuya girmiş gibi olur.
- soba çok yüksek sıcaklık verir ve söndüğü zaman içerisi buz gibi olur. bu kadar ısı değişimi değil çocuğu hasta olmayan adamı hasta edebilir.
- soba pistir. külünü boşaltma olsun, kömüre dokunmak olsun vs. temiz bir iş yapmıyorsunuz. çocukluğunuz soba isi içinde geçer.
- sobalı ev küçük çocuğu olan evler için uygun değildir. o velet sobaya yanarken dokunursa öğrenir o ayrı mesele.
- soba maliyeti doğalgaz kadar olmasa da vardır. ülkemizde evlerde kullanılan kömürler ithal kömürdür. (evde linyit ya da taşkömürü yakmazsınız. onlar sanayi tipidir.)
- sobanın üstüne su koyarız leğende yıkanırız, yemek yaparız patates koyar yerdik diyen arkadaşlara peşin cevabım, sobanın ısısından çaldığınızın farkında mısınız?

velhasıl kelam, fakir günlerimi anımsatır, sobalı evdeki çocukluk daha fazlası değildir.