sigmund freud

konuyla ilgili 7 entry daha
böylesini öngörmüş müdür bilmem ama modern çağın tüketim manyaklığında ciddi payı vardır. insan psikolojisinin çalışma prensibini öğrenmesi, aynı zamanda bunu yönlendirmeye de imkan sağlamıştır.

yeğeni olan edward barneys, freud'un bulduklarını kullanarak insanları tüketime yöneltmenin yollarını keşfetmiş; adına önce propaganda, sonra da "public relations" denen yöntemlerle onları koyun gibi yönlendirmeyi öğrenmiştir. insanları gerçek ihtiyaçlardan ziyade (needs) arzuları için (desires) tüketmesi konusunda provoke etmenin yollarını freud'un sayesinde öğrenmiş ve öğretmiştir. devlet için savaş ihtiyacı varsa savaşı, barış ihtiyacı varsa barışı yüceltmiş, sonra büyük firmaların reklam kampanyalarını üstlenerek manyak bir toplum inşası konusunda önayak olmuştur.

bunu yaparken insanın seks, statü, güç gibi ilkel duygularına hitap ederek satın alma kararında arzuyu ön plana çıkarmıştır. statüyü, gücü beynimizde metayla eşleştirerek; o metaya sahip olduğumuzda arzu ettiğimiz gücü de elde edebileceğimiz yanılsamasını yaratmıştır. günümüzde arzu ettiği statüden uzak yaşayan asgari ücretlinin, son model cep telefonu, son model tv sahibi olmasının büyük ölçüde bununla ilgisi vardır. benim gibi beyaz yakalı, hafif kilolu, sıkıcı heriflerin chopper kullanmasının bununla ilgisi vardır.

çok uzun entari oldu.