potala sarayı

konuyla ilgili 3 entry daha
tibet'in simgesi.

Muhtesem bir yapi, sehrin en tepe noktasinda. Efsaneler, hikayeler, 7. yy’ dan kalan magaralar odalar sanktritler tasarimlar heykeller.. Iceride kayit yasak, gezerken yasayarak etkilenerek ve insanoglunun aslinda ne kadar da gulunc oldugunu gorerek vakit geciriyorsunuz. Yazmakla bitiremem, eger ilginiz varsa bu sarayi, dalai lamayi ve tibet efsanelerini arastirin.
Orn; Yapilan geleneksel festivalde, tum daglara merdiven cizmisler, tanrilar belli aylarda sehre iniyor ve onlari kutsuyor.

ya da ulkenin her yeri budizm bayraklariyla dolu, o renkli bayraklardaki sanskritler ruzgarda dalgalandikca o sehre- koye huzur geldigine aksi halde bayraklar indigi zaman veya koparildigi zaman bela- musibet- kotu sans eksik olmayacagina inaniyorlar .

kirmizi - din
beyaz - tutku
sari - uzun bir yasam
mavi- bilgilik
yesil- dunya

anlamlarina geliyor. sehrin her yerinde bizim koylerde bulunan TANDIR’ lara benzer atesler yaniyor. Atese surekli yuksek daglardan topladiklari otlari atip, sıvı haline getirilmiş kutsal tereyağ döküyorlar ( evet tereyag ) atese attiklari o otlar ve yag ile cennetin guzel kokmasini sagladiklarina inaniyorlar

Lama inancinin merkezinde reenkarnasyon ve karma var. Fakat bu mevzuu da cok karisik, ama yine alakaniz varsa mutlaka arastirin, cok ama cok ilginc ve inanamayacaginiz bilgiler bulacaksiniz.
Kisaca burayi da ozet gecersem ;
Tüm Budist mezhepleri ve okulları "yeniden doğumu” ve karma inancını kabul eder.

Tibetliler 1950 li yıllara kadar fakir olanlar ölülerini nehirlere bırakarak, zengin olanlar ise yakarak ayinlerini yaparlarmış. Hatta balik vs yememe sebepleri de gollere, nehirlere attiklari insanlardan dolayi imis. Zamanla Çin hükümeti tarafından Tibet’teki ormanlık alanların tahrip edilmesiyle birlikte siz ne yapiyorsunuz olum deyip tum gelenekleri yasaklamis.

Tum Tibet’ i agzi acik geziyorsunuz da, burasi baska bir dunya.

içerde fotoğraf çekmek yasak.
yükseklikten dolayı baş ağrınız olabilir dikkat
1000 küsür merdiven tırmanacaksınız.