pakistan notları

Aklıma geldikçe ekleme yapacağım.
1) Yeşil pasaporta vize yok. Fakat sıkıntı şu ki, otele giriş yapılırken vize soruyorlar, yeşil pasaportun ne olduğunu anlatıyorsunuz, anlamıyorlar, bir yerlere telefon açıyorlar. Polis kontrollerinde yine aynı sorun. Vakit kaybediyorsunuz. GSM kart alamıyorsunuz illaki vize, e-vize bir şeyler görmek istiyorlar.
2) Hava alanlarında sigara içmek yasak. Tamam. Ama içeride sigara odası da yok. Fakat tuvalet görevlisine 100+ rupi vererek Hababam sınıfındaki gibi Mahmut hocaya yakalanma heyecanı yaşayarak zıkkımlanabiliyorsunuz.
3) Couch sourfing fena halde yaygın. Evlerinde sizi misafir etmek, gezdirmek, yedirmek için can atan çok fazla kişi var. Hepsi de kültürlü, her türlü muhabbetti yapabileceğiniz insanlar.
4) Dışarıda su sebilleri var. 3 filtreden geçiriliyor. Bazıları da elektrik bağlantılı, buz gibi su. Suyunuz biterse güvenle içebilirsiniz.
5) Trenle seyahat harika. Ucuz. Özellikle gece yataklı vagonlar çok rahat. Her trende bir kaç tane keleşli polis var. Kompartımana yerleştikten sonra istasyon polisi yada gizli servisten gelip pasaportlarınızın fotoğrafı çekiliyor. Yabancı ve Türk olduğunuz için muazzam ilgi ve alaka gösteriliyor. Tren içindeki polisler sizinle ekstradan ilgilenmesi ve göz kulak olması için emir alıyor.
6) Güvenli bir ülke. Hatta çok güvenli. Ne gece, ne gündüz sorun yaşamazsınız.
7) Taksi, tuktuk vs gibi araçlar kazıklama derdinde değiller, örneğin yerelin 1000 rupiye gideceği yol için size 1200 rupi diyorlar. Pazarlıkla normal fiyata düşüyorlar.
8) İngilizceleri çok iyi, sadece anlamak için biraz çaba sarf etmek gerekebiliyor. Bazı kelimeler doğal olarak farklı çıkabiliyor.
9) Yemekler muhteşem ve çok ucuz. 1 kilo et pişirtmek yerine göre 1500-2000 rupi arası ( 1 rupi = 0.034 TL -Ağustos 2019)