özgürce yaşamak

konuyla ilgili 18 entry daha
özgürlük kavramının türkiye de çok abartıldığını düşünüyorum.

yukarıdaki entrylere istinaden, birçok yazara göre özgürce yaşamak her an istediğini yapmak yada herhangi bir şarta bağlı kalmadan yaşamak gibi algılanmış, bir kısmı da öyle zannediyorum olayı siyesi bir boyutta algılamış. ikinci kısma girenler için bir şey söylemeyeceğim zira siyasete ve siyasetçilere alerjim var.

tekrar birinci kısma gelecek olursak. hiç bir şarta bağlı kalmadan yaşamak bir kere doğaya aykırıdır, her şey belli bir kural ve şarta bağlı olarak dünyadaki varlığını sürdürmek zorundadır. ölüm bile bir şeylere bağlıyken sen yaşamayı nasıl salt yaşamak olarak arzulayabilirsin ki? bir çok gezgin ruhlu insan belki şuan başka çoğrafyalarda yaşamanın hayalini kuruyor ama şunu hiç düşünmüyor orada da aynı ihtiyaçları yerine getirmek zorundasın. dağ başında kamp yapıyorsun mesela en iyi ihtimalle günde bir kere karnını doyurmak zorundasın. özgür olmak adına saçma sapan kararlar almak bence ahmaklık.

özgürlüğü tartışmak yerine şartların nasıl daha makul olabileceğini ve daha kaliteli bir insan olmanın alternatif yollarını tartışmak daha verimli olabilir.

illa özgürce yaşamak için bir şey söylenecekse, özgürce yaşamak eşittir sınırsızca düşünebilmektir.