novi sad

konuyla ilgili 9 entry daha
çok sevdiğim birinin doğup büyüdüğü şehir. kızları çok güzeldir. (buraya yıldızlı bakınızla swh gelecek)

sırbistan'da voyvodina özerk bölgesinin başkentidir. osmanlı viyana kuşatmasının ardından gelen savaşlarda belgrad'ın kuzeyini yani voyvodinayı kaybetmesinden sonra kurulduğu için osmanlı etkileri hiç görülmez. (börekçiler hariç tabii)

şehir belgrad'a otobüsle bir saat uzaklıktadır. şehirden uzakta ama yürüme mesafesinde nehir kenarında bir kalesi vardır. bu kalenin üzerinde her yaz exit festivali düzenlenir. eski şehir küçük ve şirindir. einstein'ın hanımı buradandır, einstein'ın çocuğu da buradaki ufak bir kilisede vaftiz edilmiştir. (kim bu çocuk inanın bilmiyorum) matica srpska isimli avrupa'nın yayın hayatına hala devam eden en eski bilimsel dergisi de burada bulunur. macarların avusturya'ya isyan etmesinden dolayı avusturya tarafından topa tutulmuş olan kentin binalarında hala top izi görmek mümkündür. (hatta izi değil direkt topu görebilirsiniz.)

bir gün ayırılabilir. giderseniz tesla art hostelde kalıp sahibi olan sırp abiye "sarı fötr şapkalı türkten" (yani benden) selam söyleyebilirsiniz.