joker

konuyla ilgili 1 entry daha
son zamanlarda en çok konuşulan joaquin phoenix'in harikalar yarattığı film, peki neden? filmin şöyle bir duruşu var; filmleri izlerken iyi karakter ve kötü karakter diye zihnimizde ayıramayız, her kötü karakterin içinde bir iyi taraf ,her iyi karakterin de karanlık bir tarafı olduğunu söylüyor. bir insanın nasıl "kötü" hale geldiğini adım adım anlatıyor. babasız büyüyen, tacize uğramış,kaybetmiş bir adamın; toplumda zaten birikmiş kaos enerjisini ortaya çıkarmaya öncülük etmesi doğal bir anarşist oluşumunu gösteriyor.

bu film öncesinde zaten joker karakteri sevilmişti. bir anti karakter olarak tutulmuştu.joaquin phoenix'e gelen eleştirilerin bir kısmı joker'in hazır şöhretine konduğu. şimdi sorarlar adama;bu durum daha da zorlaştırmaz mı rolü? hali hazırda yüzbinlerce hayranı olan bir karakteri kim canlandırmak ister?

arkadaşlar bakın oyunculukla biraz vakit geçirmiş biri gülmenin ne kadar zor olduğunu bilir. bu adam filmin neredeyse tamamında gülüyor hemde normal değil karakteristik bir gülüş.bu adam ya role hazırlanırken kafayı kırdı ya da zaten delirmişti.

filmler senaryoda bütündür çekilirken olay sırasına göre gitmez ve karakterin senaryoda savrulmasını istemiyorsan aynı gün ilk sahne ve bilmem kaçıncı sahneyi aynı anda çekildiğindeki ruh hallerini doğru oynamalısın.filmin daha ilk sahnelerinde adam joker gibi yürüyor yine karakteristik yürüyüş.otururken ayak sallanması jokerdeki huzursuz bacak sendromunu göstermesi ve daha birçok detay.

eleştirime gelince; joker'in duygusal bir deli olďuğunun üzerinde durulduğu kadar joker'i asıl joker yapan akıllı ve amaçları doğrultusunda her şeyi yapacak karakterinin ortada olmadığını gözlemledim.

sonuç olarak adam psikolojik ve fiziki olarak rolünün ötesine geçmiş. nasıl bir yol izledi bilmiyorum bu rolün içinden geçmek için ama başarmış. allahını seven bu adamın üstüne oscar atsın.