israil

konuyla ilgili 13 entry daha
1890 yıllarında filistine göç başladı. 7'dan fazla göç dalgası oluştu. birinci göç dalgasında rusyadan ve yemenden göç etmeye çalıştılar. başarısız bir göç dalgasıydı. ikinci göç dalgasında rusya ve polonyadan sosyalis akımı gerçekleştirerek göç ettiler. üçüncü ve dördüncü göç dalgasında işçi ve sanayi evresi gerçekleşti. altıncı göç dalgasında afrikadan göçler başladı. yedincide ABD ve rusyadan göç aldılar.
Sykes-Picot anlaşması anlaşması ile filistini parçaya ayırmaya başladılar. toprak almak için fonlar kuruldu ve kudüs çevresinden topraklar alınmaya başladılar.BM filistin ve israillilerin bağımsızlığı için komite kurdu.uluslararası göç sorununu engellemek istiyordu. 14 mayıs 1948'de israiil bağımsızlığını kazanıyor.
aslında filistinliler topraklarını sattı mı? filistinli bir arkadaşımla bu konuyu yani israil filistin olaylarını, asıl amacını, neyin ne olduğunu uzunca konuştuk. dediği şey şuydu bu konu hakkında. kimse topraklarını falan satmadı. haince gelip bizden zorla aldılar. filistinli ailelerin çocuklarını karılarını kızlarını gece gündüz demeden teker teker topladılar ve aşırı yüksek meblağlar söyleyerek, eğer bu parayı getirmezseniz aileniz hapislerde çürüyecek dediler. çocuklarımızı korumak için, geri alabilmek için evimizi zorlana satmak zorunda kaldık. çocuğu olmayanların evlerini almak için de israile zarar vermekten X kadar borcunuz var ödemezseniz hapise atarız dediler. yani kimsenin topraklarını isteyerek sattığı yok. bu israilin yaptığı bu işgali legalleştirme oyunudur dedi filistinli bu arkadaş.
başlığımın bu gönderi altına taşınması editi : yazımın başlığı israilin kurulmasıdır