hedonizm akımı üzerine toplumsal sentez

hedonizm, yani hazcılık: yaşamın anlamını haz olarak gören, haz veren her şeyin iyi olduğunu ve bütün eylemlerin amacının haz olduğunu öne süren, sevincin kaynağını hazda bulan dünya görüşüdür. ekonomik etkinliğin hazzın en yüksek noktasına varacak biçimde geliştirilmesi öğretisi olarak da tanımlanabilir. bu yaklaşımın kurucusu aristippos, temsilcisi epiküros’tur.

türkiye'de ise bu akımı halkla buluşturan, tanıtan bir sanatçımız var. o da oğuz yılmaz.
ve oğuz yılmaz "bas bas paraları leyla'ya" parçasında "leyla" kişisini bir metafor olarak kullanmıştır. aslında leyla, oğuz yılmaz'ın eğlence ortamlarında para basılmasını salık verdiği herhangi bir kadın değildir.
leyla şarap da olabilir, edebiyat da olabilir. çok almak istediğin yeni çıkan ankastre bir buzdolabı da olabilir, çok sevdiğin bir yemek de.
oğuz yılmaz'ın burada en basit tabiriyle vurguladığı şey, hayatın en önemli değerinin haz ve zevk almak olduğu ve ideal yaşama ancak bu şekilde ulaşılacağıdır. bu bağlamda, sonsuz olmayan şu dünya üzerindeki sonlu yaşamımızda, bütün çabalarımızı, duygusal ya da fiziksel fark etmeksizin bizi gerçekten mutlu eden şeyler yönünde sarf etmemiz gerektiğidir.
sanatçı, öncüsü aristippos'tan aldığı öğretiyi hakkıyla irdeliyor bize de yalnızca ona bir kulak vermek düşüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=xs8hl0lcFGc