evde bira yapımına vergi getirilsin

konuyla ilgili 11 entry daha
bugün marketten 18'li birayı 5,22 € aldıktan sonra okuduğum dehşet verici açıklamadır. daha sonra konu hakkında Tütkiye'de ev biracılığının bildiğim en büyük markasının sahibinde şöyle bir açıklama gelmesiyle aydınlığa kavuşmuşumdur. Aynen aktarıyorum.
"Özilhan'ın açıklaması bir hedef şaşırtma aslında. Ev biracılığının Türkiye'de toplam tüketimdeki payı %0,01 civarında. Yani içilen her 10.000 şişeden sadece 1 tanesi ev yapımı. Ev biracılığının en çok gelişmiş olduğu ve 1,2 milyon ev biracısına sahip ABD'de bile ev yapımı biranın toplam tüketime oranı %1'in altında.

Buna karşın Efes'in yıllık toplam satışı yaklaşık 35 milyon bira kitine denk. Bu 35 milyon rakamında ciddi bir azaltma yapabilmek için Türkiye'de, bizim bilmediğimiz bir yerlerde 3-4 milyon kadar ev biracısı olması lazım.

Özilhan'ın hedef şaşırtmasının sebebi, Efes'in 7 yıldır istisnasız biçimde her yıl Tuborg'a pazar payı kaybetmesi.

Anadolu Efes halka açık bir şirket olduğu için her 3 ayda bir performans ve faaliyet raporunu hissedarları ile paylaşmak zorunda.

Bu durumda Özilhan'ı, 7 yılda üstüste 28. maçında da rakibine yenilmiş bir kulübün başkanına benzetebiliriz. Aslında yapması gereken ya bu işi beceremediğini kabul edip yönetimi başkasına bırakmak, ya da teknik kadroyu yani tüm Efes üst yönetimini kovmak.

İkisini de yapmadığı için, her sene yeni bir bahaneyle bir önceki çeyreğin kaybını diğer hissedarlara açıklamaya çalışacak. Pazar kaybı bu hızla devam ederse de yaklaşık 10 yıl içinde Efes piyasadan tamamen silinmiş olacak.

Efes ortadan kalkıncaya kadar, kendi pazar payına bir etkisi olmadığını bildiği halde kolay hedef olduğu için ev biracılığına saldırmaya devam edecektir.

Bizim yapabileceğimiz en iyi şey, boykotu derinleştirip Efes'in ölmesini hızlandırmak olur. 10 yıl daha kötü bira içmek bile Türkiye için ciddi bir kayıp. Eğer pazar kaybı hızlarını 2'ye katlayabilirsek ömürlerini 5 yıla indirebiliriz."