efes pilsen

konuyla ilgili 12 entry daha
1969 yılında istanbul ve izmir'de üretime başlamış ve hala alkollü içecekler piyasasını (özellikle dağıtım alanında) domine eden içecek markası.

firmanın ilk ve uzun süreli reklamı "bira bu kapağın altında" olmuştur. bu reklam, tema olarak lucky strikes sigarasının reklamı olan "it's toasted" reklamına benzemektedir. mantık olarak bu reklam türü sadece yönlendirici olmakta, "bira burada" veya "bu tütün kavrulmuştur" gibisinden ürünün ne olumlu (kafa yapar vb.) ne olumsuz özelliklerine (siroz, kanser yapar vb.) vurgu yapılmaktadır.

markanın vakti zamanında resmi sitesi olan www.efespilsen.com.tr adresine 11 haziran 2013 tarihli ve 6487 sayılı resmi gazetede yayımlanan "alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz." hükmü çerçevesinde erişim sağlanamamaktadır. aynı yönetmelik çevresinde ceza gelmeden reklamı yapılması amaçlanmış ve ürünün reklamı gazetelere markasız reklam şişesi konularak verilmiş "biz ismini, logosunu görmesek de adını ve tadını biliriz" benzeri bir slogan ile reklam verilmiştir.

anadolu efes firması ayrıca nisan 2017'de aldığı karar ile istanbul'daki fabrikasını kapatmış ve 12 milyon tl'ye yakın tazminat ödemiştir. kapadığı fabrikasındaki üretimi de diğer 3 fabrikası olan adana, ankara ve izmir'e kaydırmıştır.

işbu entrynin girilmesinin amaçlarından biri bu iki üretim tesisinden çıkan ürünler arasında lezzet farkı bulunduğunu vurgulamak amaçlıdır. %95'i su olan biranın ankara suyuyla veya izmir suyuyla yapılmış olması arasında muhakkak ki bir fark vardır ve izmir suyu ile yapılanın tadı daha güzeldir.

gel gelelim bunu nereden nasıl anlarız noktasına. ürünün dağıtım merkezinin her şişe üzerine vurduğu bir seri numarası bulunmaktadır. eğer içtiğiniz bira (diğer markalar için de durum geçerlidir) tr06 ile başlıyorsa bilmeniz gereken şey suyu pek iyi olmayan ankara suyundan yapılan birayı içtiğinizdir. doğal olarak izmir'de üretilmiş biranın üzerinde tr35 ibaresi bulunacaktır.

peşinen izmir'in de suyu iyi değildir diyen olacaktır belki ama ankara suyundan yapılan biradan daha iyi olduğu bu markayı kullanan kişiler tarafından bilinmesi gereken bir önermedir.