çin'in süper güç olması

konuyla ilgili 2 entry daha
ABD Başkanı Donald Trump'ın Huwaei telefonlarına yaptığı Goolge ambargosundan sonra tekrar gündeme gelen mesele.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanından itibaren((bkz: mao zedong) başlatılan Reform Hareketleri, önceleri sağlık, eğitim ve kültür alanında yapılırken bugün artık teknolojik ve ekonomik reformlarıyla dünyanın jandarması rolünü üstlenen ABD'ye kafa tutmaktadır. 80'li yıllara kadar kapalı ekonomi politikası izleyen Çin, 90'ların başından itibaren karma ekonomi politikasıyla gelişim katsayısını günden güne arttırmıştır.

Eskiden oluşan 'çin malı ürün kötü kalitesizdir' algısını zaman içerisinde kırarak bugün dünyanın her yerine katma değeri yüksek ürünler satmaktadır. Çin'in en değerli ilk 5, dünyanın en değerli ilk 10 firması içinde gösterilen Tencent Limited Holdings, milyonların sabah akşam oynadığı PUBG adlı oyunun sahibi. Oyun sektöründe başrol oynayan yayıncı veya yapımcı birçok firmanın da hissedarı. Bunun yanında yine Terminatör, Venom, Wonder Woman gibi yapımların da yapımcısıdır.

Yine aynı şekilde Apple gibi bir deve karşı ürettikleri Huawei markası, satış rakamlarıyla Apple'ı geride bırakmaya başladı. Şu anda bu entryi girdiğim Lenovo marka laptop da yine Çin'in dünyaya kattığı bir marka. Alibaba da aynı şekilde e-ticaret sektöründe başı çekiyor.

Bunların yanında Çin, kıyısı olduğ Pasifik üzerinde jeopolitik konumu önemli noktalara, ülkelere limanlar yapmaktadır. Güney Asya'daki birçok ada ve kıyı ülkesine(bkz: sri lanka) yaptığı yatırımlarla önce istihdam yaratarak kendi yanına çekmiştir. Günün sonunda o ülkeler borcu ödeyecek bütçeyi bulamayınca limanlara el koymuştur.

Ekonomik olarak ise dünyanın en büyük şirketi Çin Bankasıdır (bkz: icbc). Bu banka Amerika Merkez Bankası'nın da en büyük yatırımcısıdır.

1.5 Milyar'lık insan nüfusu(belki daha fazla), ekonomik ve siyasi gücüyle birlikte Çin artık dünyanın yeni süper gücü olmuştur, sadece henüz bağıra bağıra söylememiştir.

(kaynak bilmemek değil öğrenmemek ayıp )