bedelli askerlik

konuyla ilgili 69 entry daha
askerliği kariyerlerini ve özel hayatlarındaki düzeni sekteye bir angarya olarak görenlerin dört gözle beklediği adaletsizlik. angaryaysa da herkes gidiyorsa sen de gideceksin. 6 ay bir halt yapmasan da gideceksin.


bir devletin vatandaşlarını ölüme yollayıp yollamamasının kişinin maddi gücüne bağlı olması kadar saçma bir uygulama olabilir mi? asgari ücretli garibanın biri 2014 yılında 20 aylık maaşını bedelliye veremediğinden askere gitti, belki gitti cizrede, licede şehit düştü, başka bir vatandaş parayı bastı bırakın ölmeyi 6-15 ay rahatını bozup kışlada bile kalmadı. böyle adalet mi olur?


bahaneler de hazır; benim askere gitmemin orduya ne katkısı var, para vereyim gidip silah aldınlar, profesyonel asker alsınlar daha çok işe yarar....
gerçekten de bu tiplerin askere gitmesinin orduya bir faydası yok. ama tüm erkek vatandaşların üstüne anayasayla yüklenmiş bir görev var. ucunda ölüm bile olan bir ödev. bu ödevin parası olanın yırttığı, olmayanın yaptığı bir ödev olması adaletsizliktir. 20 aylık maaşından fazla olan 18000 tl parayı ödeyemeyen asgari ücretli bir vatandaş askere gidiyorsa, bu parayı bahşiş olarak dağıtan herifin gitmemesi adalet değildir.