aç karnına sanat yapmanın mümkün olmaması

konuyla ilgili 1 entry daha
itü müzik işletmesi ve yönetimi mezunu olarak, sanatın düzelmeye başladığını müjdelemek benim görevim sanırsam.

aç karnına hiçbirşey yapmak mümkün değildir, fakat bugün sanattan para kazanmak gerçekten zor. müziği ele alacak olursak, herkes youtube veya korsan yayınlardan birşeyler dinlemeye alıştı. e normal olarak da yapımcı para kazanamamaya başladı. zaten 3. dünya ülkesi olan ülkemizde, telif geliri toplamak ciddi bir sıkıntıyken. para kazanamayan yapımcı, sanatçının kazandığı paraya ortak olmak zorunda kaldı, e zaten satın alınmayan müzik, yapımcının da el atmasıyla birlikte sanatçıya zor zamanlar yaşatmaya başladı. yapımcılar, birer birer meslek bırakmaya başlarken, kalan yapımcılar, televizyonun sadece sesten, sesin de sadece müzikten oluşmadığını keşfetti.

müziği, sanatı, en basit insanın bile ilgisini çekicek kıvama getirdi bu yapımcılar. tabiki sanattan iyice saparak. çünkü sanat para kazandırmıyordu. televizyonlara, haber sitelerine yeni medya maymunlarını satmaya başladılar. herkes para kazanıyordu, mutlulardı. fakat müzik dinlemek, gerçekten güzel bir oyun görmek isteyen insanlar vardı.

teknolojinin gelişmesiyle, ses ve görüntü kaydı kolaylaştı. eskiden 60 metrekare üstü, 3 metre tavan yüksekliğinde alınması gereken kayıtlar, bu alanların dijitalleştirilmesiyle, reverb efecti olarak eklenebilmesiyle, bilgisayarın olduğu herhangi biryere kadar indirgenebildi. görüntü desek, şuan iphone x kamerası, orta kalitede sinema filmi çekebilecek seviyede. ufak ses kartları, 400-500 liraya alınabilmekte, sizi kurtarabilecek bir mikrofon yine 400-500 liraya alınabilmektedir. bu sefer, sanatçılar kendi yapımcılığını üstlenmeye başladılar.

spotify, itunes müzik gibi platformların çıkmasıyla, müzik piyasasında stream devri açıldı. 2015 ve 2016 verilerini incelediğimizde, konserlerden sonra en çok kazandıran dal stream oldu. artık müzisyenler de para kazanabilmeye başlıyor tekrardan.

uzmanlık alanım olduğu için söylüyorum, sanatçı arkadaşlar moralinizi bozmayın. hocamın ki kendisi dünyanın en büyük müzik şirketlerinden birinin türkiyedeki eski genel müdürüdür, en büyük tavsiyesi, işinize devam ederken boş vakitlerinizde müziğe zaman ayırmaya devam etmeniz, kendi şarkılarınızı olabilecek en iyi seviyeye getirmeniz ve yayınlamanız yönündedir. yakın zamanda müzik piyasası düzelecek.

bilare de size müzik şirketlerinin nasıl patladığını anlatayım da, piyasayı daha iyi anlayabilin.