yurt dışında insana verilen değer

abi hong kong ta karşılaştığım olay özellikle engelli insanlara acayip değer veriyorlar, bir gün otobüsteyim tekerlekli sandalyedeki kadını otobüs şoförü inip arabaya bindirdi metroda ise düğmeye basıyorsun seni sokaktan alıp artık metro kaç metre aşağıda ise oraya götürüyor götürüyorlar
bunun nedeni etik anlayıştır. Ülkeler ikiye ayrılır anlayış olarak esasında, biri geleneksel ahlak anlayışıdır. Toplumda nesilden nesile geçen ve çoğu zaman toplum baskısı nedeniyle yasak elma haline dünüşüp ahlaksızlık oranının arttığı ülkeler örnek vermeyeceğim tabi :) , bunun yanında etik anlayış ile yoğrulmuş bir toplumda kimse yasak elma peşinde değildir. Birşeyin yanlış olduğu için yapmaz doğru olduğu içinse yaparlar, vicdani değil mantık öndedir. Mantıkla yönetilen bir ülke mantıkla dolu bir toplumda ise insanların birbirine değer vermesi kadar doğal birşey yoktur.
tüm yurt dışının bir tutulması gerektiği düşüncedir. avrupa'da yaşam kalitesi ve gelir seviyesinin belirli bir düzey üstünde olan ülkelerde daha çok olan durumdur. uzak doğu ülkelerinin de bir kısmında kültürden gelen etkilerle gözlemlenebilir. ancak iran da yurtdışıdır, insana verilen değer ortadadır.