yıldız oluşum süreci

hepimiz kamp kurduğumuz zaman şehir ışıklarından uzakta yıldızları izleme fırsatına sahip olabiliyoruz.izlediğimiz bu yıldızlar ışığı bize ulaşana kadar belkide çoktan yok oldu.bilim adamlarının araştırmalarına göre evren yaklaşık olarak 14 milyar yıl önce büyük patlama sonrasında genişlemeye başladı ve günümüzde son halini almış durumda ve de sürekli olarak genişlemektedir.

peki nedir bu evren?
içinde ne vardır?

evrende yaklaşık olarak 100 milyar galaksi olduğu tahmin edilmektedir.ortalama olarak ise her galakside 100 milyar yıldız olduğu tahmin edilmektedir.

peki bu yıldızlar nasıl oluştu,oluşuyor veya oluşacak?

yıldızlar,nebula dediğimiz uzayın diğer noktalarına görece maddenin daha yoğun olduğu bölgelerde oluşur.nebulaların oluşmasında bir çok etken vardır ama genelde uzayda ki bir olaydaki sonuç başka bir olayın sebebi olmaktadır.örneğin süpernova patlamaları uzaya inanılmaz derecede madde saçar ve yıldızlar arası maddeninde patlama etkisiyle sıkışıp nebulaların oluşmasına katkıda bulunur.işte bu nebulalar -maddenin çok yoğun olduğu bölgeler-çevresel faktörlerle yoğunlaşmaya başlar.tabi nebula içinde farklı noktalarda farklı yoğunluklar olmaktadır.işte bu yoğunlaşma sırasında madde o kadar toplanır ki kütle kendini taşıyamayacak kadar ağırlaşır ve kendi içine çökmeye başlar.bu çökme sebebiyle oluşan madde yoğunluğun merkezinde aşırı ısınma gerçekleşir.bu sıcaklık artışı 10 milyon dereceye ulaştığında çekirdekte nükleer tepkime oluşur ve içe çökme yani dış basıncı dengeler.son olarak etraftaki nebula yıldızın tam oluşmasıyla birlikte dağılır.geriye bebek bir yıldızımız kalmış olur.

yeni oluşan bu yıldızın ömrü kütlesiyle ters orantılıdır.ne kadar çok kütlesi varsa o kadar kısa ömürlü,ne kadar az kütlesi varsa o kadar uzun ömürlü olur.

işte bunların hepsi artık bilinmektedir.hayal gibi gelecek ama umarım ilerde teknolojimiz kendi yıldızımızı oluşturabilecek seviyede gelişebilir.
hidrojenlerin hani de miş miş miş, biz bi toplanalım, iyice ısınıp nükleer reaksiyonla çekirdek oluşturalım, sora birbirimizi yakıp yeni elementler oluşturalım dediği süreçtir. ne kadar büyük oluşursa, o kadar çabuk tükenir. araba gibi düşünün. 1.2 motorun bi depoyu tüketmesi mi, 2.0 motorun bi depoyu tüketmesi mi.