yeşilçam'ın iz bırakan sahneleri

İlk aklıma gelen sahne canım kardeşim 'den kahraman'ın öldüğü sahnedir.
şuradan izlenebilir.
Hep komedi filmleri çekiyorsun eleştirilerinin artması üzerine yönetmen ertem eğilmezöyle bir drama çekeceğim ki izlemesi bile çok zor olacak diyerek çekmiş bu filmi. Çok ağır gelmiş topluma bu film ,hatta öyle ki o dönemde bu film yüzünden arzu film batma noktasına gelmiş. Film hakettiği değeri yıllar sonra olsa da bulmuş.
parça et sevmeyen biri olarak ilk aklıma gelen sahne budur

böylesi bir "kötü adam" karakter oyuncusu türk sinemasına bir daha gelmedi, maalesef geleceğini de hiç sanmıyorum.
filiz akın ve yılmaz güney'in başrollerini paylaştığı 1971 yapımı umutsuzlar filminin final kısmı olabilir. Esas oğlan Fırat kendisinden silahını bırakmasını isteyen çiğdem'i kırmamak için bile bile ölüme gider.
filmin tamamı
Tabi ki bizim aile filminin babası yaşar usta'nın çıkarıp masaya vurduğu sahnedir.

--- spoiler ---
yaşar usta-saim beyi görecektim.
sekreter-randevunuz var mı?
yaşar usta-yok.ama yaşar usta derseniz beni kabul eder. çok önemli.
sekreter-hiç sanmıyorum ama bir sorayım. saim bey, yaşar usta diye biri sizinle görüşmek istiyor.peki efendim. sizi bekliyorlar, buyrun.
saim bey-söyle ne istiyorsun?
yaşar usta-bak beyim, sana iki çift lafım var.koskoca adamsın.paran var, pulun var, herşeyin var.binlerce kişi çalışıyor emrinde.yakışır mı sana ekmekle oynamak.yakışır mı bunca günahsızı, çoluğu çocuğu karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak.ama nasıl yakışmaz.sen değil misin öz kızına bile acımayan, bir damlacık saaddeti çok gören.anlamıyor musun beyim, bu çocuklar birbirini seviyor.ama ben boşuna konuşuyorum.sevgiyi tanımayan adama sevgiyi anlatmaya çalışıyorum.hıh.sen büyük patron, milyarder, para babası, fabrikalar sahibi saim bey. sen mi büyüksün? hayır ben büyüğüm, ben, yaşar usta.sen benim yanımda bir hiçsin, anlıyor musun, bir hiç. gözümde pul kadar bile değerin yok.ama şunu iyi bil, ne oğluma ne de gelinime hiçbir şey yapamayacaksın. yıkamayacaksın, dağıtamayacaksın, mağlup edemeyeceksin bizi. çünkü biz birbirimize parayla pulla değil, sevgiyle bağlıyız. bizler birbirimizi seviyoruz. biz bir aileyiz. biz güzel bir aileyiz.bunu yıkmaya senin gücün yeter mi sanıyorsun.dokunma artık aileme.dokunma çocuklarıma. dokunma oğluma.dokunma gelinime.eğer onların kılına zarar gelirse ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemis olan ben, yaşar usta, hiç düşünmeden çeker vururum seni. anlıyor musun? vururum ve dönüp arkama bakmam bile.
--- spoiler ---
ah nerede filminde tarık akan'ın damdan atladığı sahne.
süt kardeşler filmindeki gulyabani sahnesini başa yazarım. tam bir çocukluk travması.
hababam sınıfında askerlikten izne gelen hayta ismailin tekrar askere uğurlanma sahnesi.arkadaşlarının merdivende arkasından baktığı o sahne.çok etkilenmiştim