yeni zelanda'da camilere düzenlenen hain saldırı

Yeni Zelanda, Christchurch kentinde iki camiye cuma namazı sırasında düzenlenen hain saldırıdır.

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 40 kişinin hayatını kaybettiğini belirtmiştir.

edit: son yapılan açıklamada 49 kişinin hayatını kaybettiği, 20'si ağır en az 48 kişinin de yaralandığı açıklandı.
düzenlenen kentin ismi biraz falso olduğu dikkatimi çekti. her türlü aşırı din, aşırı inancı lanetliyorum burdan bireysel olarak. çünkü tahminim aşırı hristiyanlığın sebep olmuş olabileceği. umarım bunun bir kontrası yaşanmaz.

aşırı dedim olm, biz de müslümanız. işid gibi din adına kelle kesmiyoruz ama. kelle kesen=aşırı din.
Saldırgan arkasında bıraktığı manifestoda türkler hakkında da oldukça faşist bir tutum sergilemiş ve açık açık tehdit etmiştir.
saldırı sonrasında büyükelçi ahmet ergin ölenler arasında türk bulunmadığını kaydet-miş. neden, ne gerek var altını çizmeye, şey mi demeliyiz yani "oh 'bizden' kimse ölmemiş, devletten büyük abiler de kınamış hadi geçmiş olsun" bu mudur!? insanlığımızın geldiği nokta bu mudur!? bizden, sizden, onlardan, oralı, buralı bu değil mi zaten dünyayı bu hale getiren!? ab açıklama yapmış "ibadethanelere yapılan saldırı hepimize yapılmıştır" lafa bak. saldırının, terörün, faşizmin her türü, her rengi kötüdür demek yerine niye ibadethanelerin altı çizilir ki! okulda, meydanlarda, hayvanlara yapılan terör, psikolojik terör de insanlığa yapılmış sayılmaz mı!? kınamayı, acıyı paylaşmayı bile beceremiyoruz!

insanları yakınlaştıran şey acılardır derler, o kadar bile insan olamıyoruz. yazık...
çok daha vahşet dolu video izlemiştim daha önce ama bu başka bir şey. kanımı donduran olay. akıl sağlığını yitirmiş, içi ırkçılık ve kinle dolmuş bir psikopatın eylemidir. hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır diliyorum.
49 kişinin ölümü ve 20 kişinin yaralanması ile sonuçlanan hadise. polisler biri kadın 3 kişiyi göz altına almış durumdalar.
dinci, ırkçı iğrenç bir saldırı. insanlar inanmayı seçtikleri çocuk masalları uğruna birbirlerini katletmekten bıkmadılar.

iki ayrı camiye yapılan saldırıda toplam 40 kişi öldü şimdiye kadar. güvenlik nedeniyle de çevredeki gösteriler dağıtıldı.

yeni zelanda başbakanı jacinda ardern saldırıyı "terör saldırısı" olarak tanımlayıp, "bu saldırıdan doğrudan etkilenenlerin birçoğu göçmen veya mülteci olabilirler. onlar bizdenler. bu saldırıyı gerçekleştirenlerse bizden değiller" derken, avustralya başbakanı scott morrison "aşırı sağcı, vahşi bir terör saldırısı" olarak tanımladı. avustralya başsağlığı ve saygı gösterisi olarak bayraklarını yarıya indirdi.

bu olay üzerinden "bütün dünya müslümanlara karşı, müslüman dinine sahip çık" temalı entryler girenlere ve onları yüzlerce kez favorileyen aşağılık kompleksli tiplere gelecek olursak. yok bu saldırı bir müslüman ülkede hristiyanlara karşı olsaymış savaş nedeni olurmuş da, istanbul'da olsaymış nükleer bomba atarlamış da, hasta mısınız siz? ne zamandan beri bir ülkeye karşı yapılan terör saldırısını başka bir ülke savaş nedeni saymış? mısır'da son birkaç yılda terör saldırılarında katledilen hristiyan sayısından haberiniz var mı? kaldı ki "hristiyan ittifakı" falan diye gördüğünüz ülkelerin çoğunluğu da ya ateist ya o yolda gidiyor. çıkarın kafanızı ortaçağ zihniyetinden. dünyada müslüman toplumlara karşı bir önyargı varsa da bunun nedenleri üzerine kafa yorum biraz. belki futbol maçı sırasında ışid'ın katlettiği insanlar için yapılan saygı duruşunu ıslıklayan kitlelerin zihniyetiyle bir alakası vardır.

yuh, saldırıdan batı dünyası sorumluymuş. ciddi sorunlarınız var sizlerin gerçekten. ne güzel kafalar. hristiyan terörist müslümanları katledince sorumlusu batı, müslüman terör örgütü kendi müslüman tarifine uymayan herkesi katledince yine sorumlusu batı. herhangi bir şeyin sorumluluğunu üzerinize almayı düşünüyor musunuz yoksa rahat mısınız böyle? bu saldırılara neden olan sizlerin insanlık, farklılık düşmanı, köktendinci, aşırı milliyetçi zihniyetiniz. nefret nefreti doğurur. bak adamların başbakanı "saldırıdan etkilenen göçmenler, mülteciler bizdenler" diyor. sen bunun aynısını senin ülkendeki, üstelik senin dininden falan olan mülteciler için söyleyebilecek kadar insan mısın sağa sola iftira atmadan önce?

yeni zelanda'da da hafta başı terör saldırı olmadığı ve ışidvari terör örgütlerine sempati duyan, veya ırkçılığı ana ideolojisi olarak benimsemiş kitleler olmadığı için her caminin önünde bir kolordu bulundurmasını da beklememek gerekir bence.
Terör terördür batı dünyası islam dünyası savunuculuğu yapmayın batının medeniyetini hangi ideolojiyle ve hangi uygulamalarla kurduğu islam dünyasının hangi ideolojilerle ile çöpten kuklalar olduğu ortada biri sömürmek isteyen öteki sömürülmek isteyen iki toplum

Terörü beslemenin kime yaradığı ortada insanların geleceklerini ellerinden alır borç batağına atarsan kafasının içinede bok doldurursan adını ne koyarsan koy islami terör koy hristiyan terörü koy terör olur bunun dinle inançla alakası yok insanlık terörün kendisi zaten birisi eline silah alıp yapar öteki parasıyla yapar adının değişmesi ölümün dolaylanması terör olmadığı anlamına gelmez

Az buçuk dünyayı objektif izlemeye çalışırım ve anladığım kadarıyla dünya bu kadar ekonomi konuşurken bir anda olay teröre döndü ve islami teröre de değil hristiyan terörüne döndü uzun vadede burda kalacağını düşünmüyorum artarak devam edecektir çünkü gerçekten islamofobya adı altında bu caninin düşüncelerine sahip birçok insan var ve katlanarak artıyor

Yaşanılacak yer kalmadı fikri geleceğin kalmadığı fikri git gide de artıyor dünya da iyi bir yere gitmiyor 3. Dünya savaşının çıkacağını suyun ısındığını falan düşünmüyorum çünkü hiçbir ülke savaşı finanse edecek güce sahip değil amerika bile bu gidişle her ülke kabuğuna çekilecek ve her ülke kendi içinde karışacak
insan hayatı ne kadar ucuz diyor insan. nerede olurasa olsun ibadet eden, savunmasız bir insana zarar vermek hangi ideolojinin içinde yer alabilir ki? ben anlamıyorum arkadaş! hangi zihniyet, hangi mantık şiddeti kabul eder? daha büyük bir oluşum içine girileceği endişesindeyim lakin umarım benim distopyamda kalır bu başlangıç.
hangi din olursa olsun ibadet yerinde yapılabilecek en küçük saldırı bile onu gerçekleştirenin ne kadar aciz, ne kadar gaddar ve ne kadar insan görünüme sahip olup görünümü dışında insani özellik taşımadığını gösteren niteliktedir.
hangi ülkede, hangi din mensubu kişilere olursa olsun oldukça üzücü bir olaydır. umarım yeniden buna benzer olaylar tekrarlanmaz.