weihenstephaner

almanlar bu işi yapıyor yaaa dedirten, muhteşem içimi ile bira aşkınızı tazeleyen, leziz bir (bkz: malt) bira. farklı bir aroması var ve içerken hiç rahatsız etmiyor.

bu birayla ilgili beni rahatsız eden tek şey okunuşudur. kendimce en uygun telaffuzu "vayhınşitephaynır"dır. almanca bilen bir leydi ya da centilmen doğrusunu yazabilir.

beyaz buğday birasıdır aynı zamanda. henüz bardakta içip, rengini gözlemleme fırsatım olmadı ancak bira gurmesi bir arkadaşım, biranın bardakta duruşunda, koyudan açığa doğru bir renk geçişi olduğunu söyledi. mutlaka deneyeceğim.

Cheers!
vayhenştefana'dır. ( Almancada "ei" bir araya gelirse "ay" diye okunur. ör: sein=olmak= zayn diye telaffuz edilir. oradaki "s" sesli harfin başında olduğu için "z"diye telaffuz edilir.

"st-sp" bir araya gelirse "şt-şp"diye telaffuz edilir. ör: spielen=oynamak=şpi:le ( ie bir araya gelirse "ii" gibi olur bu yüzden "i" uzatılır.)

"ph" harf birleşimi ise "f" olarak telaffuz edilir. ör: die phase=fazı=faz. kelime "e" ile bitiyorsa " ı "diye telaffuz edilir.

"h" harfi kelimenin başında "h" olarak okunur. ör: haus=haus=ev. Kelimenin ortasında ya da sonunda ve sessiz harfin başında bulunursa hiç okunmaz. böyle durumlarda "h"dan önce gelen harf uzatılır. nehmen=ne:men =almak
kelimenin ortasında sesli bir harfin başında bulunursa hafif okunur. ör: gehen=geen=gitmek
"er" telaffuzu; şayet 4 harften az ise kelime "a" diye( für=füa=için), fazla ise (buraya dikkat) bu iki harf birden "a" (weihenstephaner) diye telaffuz edilir.


Ayrıca belirtmek gerekirse weihenstephaner vitus'un lahiyası efsanedir.

Edit: örneklerle içeriği zenginleştirilmiştir.
İlginç bir şekilde draftı, şişesinden daha güzel olan biradır.
adını asla söyleyemediğim ve asla söyleyemeyeceğim alman birası.
geçen hafta alman bi arkadaşa okunuşu sorduğumda, onun da bi saniye duraksayıp okuduğu bira markasıdır. her ne kadar telafuzu zor olsa da gittiğim mekanda varsa bir şekilde derdimi anlatıp tercihimi bundan yana kullanırım. sevilir kendisi
weihenstephaner, 725 yılında bavyera'da aziz korbinian tarafından bir manastırda üretilmiş dünyanın ilk birasıdır. almanların "weißbier" dedikleri beyaz biradır. beyaz buğdaydan yapıldığı için bu şekilde anılır. wba (world beer awards) tarafından en iyi bira ödülüne sahiptir. türkiye'deki ithalatçısı tuborg'dur (tuborg’u yaşar holding’den alarak ne ne kadar güzellik yapmış bize şu israilliler).

yurtdışında pek çok çeşidi bulunuyorken, türkiye’de sadece tek çeşidine rastladım. tadını pek beğendiğimi söyleyemeyeceğim. tadı biraz nane likörünü andırıyor. beyaz bira olarak erdinger tavsiyemdir. daha detaylı bilgi için tık

edit: imlâ
Dünyanın ilk birası değil, marka olarak tescillenen ilk birasidir.
İnsanı yormayan, damak tadıma da efsane uyan buğday birası. Fıçısını satan mekan çölde vaha gibidir, bilenler gelen kutumu doldurabilir...
buğday birası tercih edip denememiş olanlar varsa mutlaka tavsiye ederim. alkolü biraz daha yüksek olan vitus versiyonu da mutlaka denenmelidir.