vize alırken dikkat edilmesi gerekenler

Eger gideceginiz ülkede bir akrabanız varsa kesinlikle bildirip referans göstermeyin son zamanlarda sen bu akrabanın yanında kaçak yaşıycaksın diyerek red yemenize sebep olabilecek eylem ulan okulum bitmemiş ailem Türkiyede ögrenci olmama ragmen ayrıca kendi işimde var herşeyim tam bankada bayada bi param var gezip gelicez işte niye red veriyorsunuz diye tepem atmıştı siz bu hatayı yapmayın
belgelerinizin tam olduğundan emin olunuz. aksi halde red yeme ihtimaliniz yüksek.
italya konsolosluğuna italya milli takım forması giyerek gittiğimden beri benim tavsiyelerime kulak verin derim. 1 senelik almış bulunuyoruz, boru mu totti mi ?

ayrıca vize dosyama aldığım notları paylaşayım

interrail'e çıkmak için vize alacaksanız, şu öneriler yararlı olacaktır:

bu yolculuğa çıkmanın can sıkıcı tek bir tarafı varsa, o da vize alma sürecidir. eğer daha önce vize aldıysanız bunun nasıl bir şey olduğunu bilirsiniz. ancak ilk kez vize alacaksanız, sizi bir nebze de olsa sıkıcı günlerin beklediğini söyleyebilirim. ilk olarak öğrenci olmak kesinlikle bir avantaj. konsoloslukların vize başvuru saatleri genelde 11.00-12.00’ye kadardır. öğleden sonra da, vize dağıtımı yapılır. ancak bu saatler konsolosluklara göre değiştiğinden, konsolosluğa telefon ederek ya da giderek öğrenmeniz mümkündür. bazı konsoloslukların internet sitesi vardır. olmayanlar içinse, konsolosluk adreslerinin bulunduğu internet sitelerinden faydalanabilirsiniz.

vize almak için tarihi geçerli pasaportunuz, gereken belgeler, vize başvuru formu ve fotoğraf gerekmektedir.

gereken belgeler konsolosluklara göre değişmektedir ancak büyük oranda tümünde istenen belgeler; öğrenciyseniz öğrenci belgesi, pasaportun belli sayfalarının fotokopileri, nüfus cüzdanı fotokopileri, varsa kredi kartlarının fotokopisi, yolculuğunuz için gereken biletler (tren/uçak vb. ne varsa) maddi anlamda sahip olduğunuz şeylerin fotokopileri. (tapu, banka hesap cüzdanı gibi şeyler. ne kadar çok maddi gücünüz varsa belgeleyin, vize almanızı kolaylaştırır.) bunları konsolosluğa gidince alacağınız kağıtta daha detaylı görebilirsiniz.

eğer yaşadığınız şehrin dışında bir okulda/üniversitede okuyorsanız, vize almanız için öğrenci belgesi gerektiğinden, okulunuzu bitirip yaşadığınız şehre dönmeden önce, bir –iki tane öğrenci belgesi almayı unutmayın, böylece vize alırken sadece belge almak için okulunuza gitmeniz gerekmez.

avrupa’ya gidecekseniz, schengen vizesi almak zorundasınız. schengen ülkeleri: “yunanistan, italya, fransa, almanya, ispanya, portekiz, belçika, hollanda, lüksemburg, danimarka, isveç, norveç ve finlandiya”’dır. bu ülkelerin herhangi birinden alacağınız vize, bu ülkelerin hepsine girip çıkmanızı sağlayacaktır.

schengen dışındaki ülkelere gidecekseniz, vizenizin tek seferlik mi yoksa çok sayıda giriş çıkış için mi olduğuna dikkat edin. örneğin bir schengen ülkesi olan avusturya’dan, schengen ülkesi olmayan macaristan’a geçerseniz ve schengen vizeniz çok giriş çıkışlık (multiple) değilse, tekrar avusturya’ya ya da diğer bir schengen ülkesine geçemezseniz. macaristan’da kalırsınız yolculuğun sonuna kadar. bu konuya çok dikkat edin.

vize formlarındaki sorular çeşitli dillerde yazılmıştır ancak bunların arasında türkçe yoktur.

vize formları konsolosluklardan ücretsiz olarak alınır. ayrıca, vize almanız için gereken belgelerin yazılı olduğu bir kağıt da size verilecektir. burada yer alan belgelerle yetinmeyip, göz boyamak amacıyla varsa, mümkün olan tüm maddi kaynaklarınızın belegelerinin fotokopilerini de vize formuyla birlikte sunmanız sizin için yararlı olacaktır. bu; “yolculuğumu karşılayacak param var, ülkenize çalışmaya gitmiyorum, ayrıca param bitip de ülkenizde kalma gibi bir durumum da yok.” anlamına gelir.

konsolosluk görevlileri, size vize verene kadar ikinci sınıf insan muamelesi yapabilirler. size anlamsızca sorular sorabilir, sinirinizi bozacak türlü şeyler yapabilirler. eğer vize almayı istiyorsanız, maalesef bu tür şeylere katlanmak zorundasınız. sonuçta interrail gezisine çıkmak tüm bunlara değer.

vize başvuru formunda da yazdığı gibi; “gereken her şeyi sunsanız dahi, bu vize alacağınız anlamına gelmez.” vizenizi alma süreniz bir kaç gün sürebileceği gibi, yine onların tabiriyle “haftalarca” da sürebilir. ancak bu özel durumlar içindir. kendilerince “bir yanlışlığını görmedikleri” ve tüm belgeleri getirmiş öğrencilerin vize alamaması gibi bir durum pek yaşanmaz.

her konsolosluğun vize ücreti farklıdır. bu ücretler genellikle konsolosluk girişlerinde asılı olur. eğer yoksa, telefonla da öğrenebilirsiniz.

vize başvuru formlarında, gideceğiniz ülkede kalacağınız yer de sorulur. rezervasyon yaptırmadığınız takdirde, bir yerde tam olarak hangi tarihlerde bulunacağınızı bilemeyebilirsiniz. ancak yine de vizedeki bu soruyu boş bırakmayın. internet’ten o ülkedeki herhangi bir hostel adını ve adresini yazın. aksi takdirde konsoloslukta sorun çıkabiliyor.

yolculuğa ilk başlayacağınız ülke olan yunanistan’dan vize almak daha kolay olabilir. ancak çok sıra olacağından, sabah oldukça erken saatlerde gidip sıra numarası almanız gerekecektir. vizenizi yuınanistan’dan almanız gibi bir zorunluluk yok. eğer ikna edebilirseniz diğer schengen ülkelerini de deneyebilirsiniz. türkler’in daha az yaşadığı avrupa ülkelerinin konsolosluklarında doğal olarak daha az sıra beklersiniz ancak yolculuğunuzu, yapacağınız şeyi vize başvuru formunda iyi tanımlamanız şartıyla.

vize başvurusundan önce interrail biletinizi almış olmanız gerekmektedir. vize için gereken belgeleri verirken, bazı konsolosluklar bilet fotokopisiyle yetinirken, bazıları biletinin aslını isteyebilmektedirler. “biletimi daha almadım.” derseniz, size alıp da gelmenizi söyleyeceklerdir.

talep ettiğiniz vize süresi, vize başvuru formunda yer almaktadır. buraya yolculuğunuzun süresinden bir kaç gün daha fazla yazmanız yararlı olabilir. örneğin 1 ay gezecekseniz, oluşacak herhangi bir duruma karşı (uçak bulamama vb.) 35 günlük vize isteyebilirsiniz. ama süre uzadıkça, vize almanız zorlaşabilir. bu nedenle de çok uzun sürelik vize istememeniz daha yararlı olabilir.

vize alırken en önemli nokta “interrail dahilinde sadece tatil amaçlı bir gezi yapmayı amaçlayan bir öğrenci” olduğunuzu, vize almak istediğiniz yere belli etmenizdir. “sacede gezmek için” ve “öğrenci olmak”, vize almak için gereken en önemli kilit detaylardır.