ursula k. le guin

88 yaşında hayatını kaybeden tarihin en önemli fantastik-bilim-kurgu yazarlarından biri.

(bkz: mülksüzler)

'' çocukların elinden hayal güçlerini alırsanız, büyüyünce birer patates olurlar. ''
bizi yüzyıllık yalnızlıklara bırakmış olan bilim-kurgu ve fantastik edebiyat yazarıdır. yerdeniz serisinde bana iyi bir insan olmanın felsefesini öğretmişti. onsuz edebiyat daha öksüz kalacak.
geçen günlerde iş arkadaşlarımdan birisi yılbaşı hediyesi olarak "mülksüzler"i almıştı bana. biraz utanarak söylüyorum ki ilk defa okuyacaktım bu yazarın kitabını, ertelemiştim. şimdi hakkında söylenen güzel şeyleri gördükçe ertelemekten vazgeçtim, şimdi başlıyorum.
Bilimkurguyu feminizmle tanıştıran yazar.
Bi de beni bilimkurguyla tanıştıran yazar.
Bi de 'çocukken hayallerim yoktu' diye üzülmemin sebebini şu cümleyle açıklayan yazar.

'' çocukların elinden hayal güçlerini alırsanız, büyüyünce birer patates olurlar. ''

Ama aynı zamanda ruhun yönünün olmadığına inandırdığı için beni patatessekte "benjamin buttonın patatesiyiz"
"sürgün gezegeni" adlı romanını yeni bitirdim. genel hatlarıyla beğendim, hayatımın kitabı gibi yorumları yapamayacağım bir kitap. ama tarzım değil sanırım, fantastik okumayı pek sevemedim. ama sürükleyici mi sürükleyici, kısa sürede bitirdim mi bitirdim orası ayrı. hayatı ve sanatı hakkında yazılanları okudum, son derece saygı duyuyorum
Yerdeniz, sürgün gezegeni, karanlığın sol eli okuduğum kitapları şimdi de anlatış kitabını okuyorum.Karlığın sol eli kitabında gezegenler arası gönderilen bir elçinin başından geçenler anlatılıyordu, gittiği gezegende yaşayanlar çift cinsiyetli olmaları duruma göre kişinin hem anne hem de baba olabilmesi ilginç gelmişti. Kalemini sevdiğim kadındır.
aynı yazarın hakkında açılan konuya 3. yorumum olacak ama kendisinin "her yerden çok uzakta" adlı kitabını yeni bitirdim. daha önce okuduğum "sürgün gezegeni" adlı romanına kıyasla daha az sürükleyici buldum. fakat yine de verdiği mesaj ve empati yapılabilecek bir hikaye olduğunu düşündüğüm için bu zor günlerde herkese öneriyorum.
Bilim-kurgu ve distopik türde eserler kaleme almış olan yazar.

3-4 sene evvel filan ikinci el kitap satan bir yerden mülksüzler kitabını almıştım. O sıra yarısına kadar okuyabilmiştim, güzel bir kitap olduğu ve distopyaları sevdiğin halde bitiremediğim için biraz kötü hissediyorum. Bir ara tekrar başlayıp, bitirmek istiyorum.