urfa sıra geceleri

yaşları birbirine yakın arkadaş gruplarının, her hafta başka bir arkadaşın evinde yada ortaklaşa kiralanmış ev yada ofiste, haftada bir akşam yemek,sohbet,müzik eşiliğinde yaptıkları toplanmalardır.
merak edenler için;
mesela
Çok fazla içince sonunun hiç iyi gitmediği gecedir çiğ köftesiz olmaması icap eder ama oluyor işte...
Urfalılar neşeli insanlar,hoşsohbet,zevke düşkün kişiler. Düğün,dernek,sünnet,nişan toplu eğlenceler için fırsat. Urfada başka bir eğlence türü sıra geceleri; 10-12 kişilik arkadaş grubları sıra kimdeyse onun evinde toplanır. Sazlı sözlü eğlenceler geç saatlere kadar sürer.
Çeşitli oyunlardan sonra sıra urfanın en ünlü yemeği çiğköftededir. Hazırlanışı bir hayli emek isteyen çiğköftenin güzel olması kullanılan malzemeye bağlıdır.Tahta tokmak dövülerek macun haline getirilen et önce biber ile sonra bulgurla yoğurulur,sonra mevsim yeşillikleri eklenir.Urfa evlerinde konuklara çiğköfte sunmak çok eski bir gelenektir.
Sıra geceleri, yörenin tarihi,yaşama biçimi,törelerin gelenek ve göreneklerin bir sonraki kuşaklara aktarıldığı meclislerdir. Sıra gecelerinde iç hukuk sistemi vardır.Kişiler arasındaki sorunlar karakola gitmeden önce mecliste çözülmeye çalışılır.Sıra gecelerinde herkes eşittir. Statü Erdeme göre belirlenir.Sıra gecelerinde,küslerin dargınların barıştırılması yanısıra, insanı ilgilendiren her türlü sosyal konu konuşulur.
Orjinal eski sıra gecelerinde herkes bir endüstrüman çalardı.Şimdilerde ise insanları eğlendirmek için oluşturulan gruplar mevcuttur.Orjinal sıra gecesinde alkol olmaz.