türkiye'de elektrik enerjisi kurulu gücü

tmmob'nin açıklamasına göre 2017 kasım istatistikleri aşağıdaki gibidir:

hidrolik barajı ve akarsu: %23.8, %8.9 (bunların ikisini de "hes" olarak kabul edebiliriz)

doğalgaz+lng (liquid natural gas): %27.7 (bunları da doğalgaz çevrim santrali olarak adlandırıyoruz)

ithal kömür: %9.8 - taş kömürü, linyit alfaltit: %11.9 (termik santraller)

res (rüzgar elektrik santralleri/rüzgar çevrim santralleri): %7.8

lisansı olmayan ve çok yakıtlı santrallerin payı da %7.9 (bunlar da esasında fuel oil ve kömür kaynaklı termik santrallerdir)

çok az da olsa %1 jeotermal santrallerden

elektrik enerjisi üretiyoruz. burada elektrik enerjisi/gücü elde edilen kaynakların sıralamasına bakıldığında, en önemli pay neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğumuz doğalgaz çevrim santralinde olduğu görülmektedir.

küresel ısınmanın etkilerini gelecek on yıllarda etkisinin daha da artacağı göz önüne alındığında, hidroelektrik santrallerinde (bilhassa akdeniz bölgelerinde) %20'ye yakın kayıp yaşanacağı öngörülmektedir. bu enerji gücü kaybı ayrıca son 44 yılın en kurak kışının yaşandığı bugün de geçerlidir.

"bu konuda ne yapmalı acaba?" diye düşünen bireyler için enerjiden tasarruf yolları ve elektrik enerjisi yeni üretim alanları ve alternatifleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

- kış saati uygulamasının geri getirilmesi,

- kullanılan ürünlerde a sınıfı veya belli bir watt üzerinde çalışan ürün satışının durdurulması (örneğin çıkarılan khk ile 900 watt üzerinde satılan elektrikli süpürge satışı bir zaman sonra son bulacak)

- bireysel kullanıcıların evlerinde dahi elektrik enerjisi üretmeleri durumunda bunu enerji dağıtım şirketlerine satabilmeleri

- rüzgar enerjisi santrallerinde potansiyeli kullanabilme (mevcutta ihaleye çıktı ve bunu almanlar kazandı)

- jeotermal enerji santrallerinden elde edilen payın ülkede yer altı sıcak su kaynağı olan diğer illerinde de yaygınlaştırılması (bu enerji politikası şu gün itibariyle sadece iç batı anadolu bölgesinde uygulanmaktadır)

eyyorlamam şimdilik bu kadar, geçen zaman içerisinde oranların ciddi değişimler göstermesi halinde entry editlenecektir.
toplam üretim 86.000 mwe olduğu ve hala alternatif enerji kaynaklarına yönelemediğimiz gerçeği