toledo

madrid’in güneyinde, trenle yarım saat, otobüsle bir saatlik mesafede görülesi şehir. ispanya’nın eski yönetim merkezi. tarih derslerinde adını sıkça duyduğumuz şarlken ( 5. carlos ) hayatının büyük bölümünü burada geçirmiş. ben bunu öğrendiğimde kendimi epey cahil hissettim, çünkü kendisini alman imparatoru sanıyordum. (gerçi öyle de zaten, adamın avrupa’da herkesle akrabalığı var heryerin bişeyi)

davutoğlu başbakanlığı döneminde sur’da terör operasyonları sürerken, burayı operasyonlardan sonra toledo’ya çevireceğiz demişti. toledo’yu ve tarihini korumuş avrupa şehirlerini gördükten sonra ülkemizdeki hiç bir yeri oralara çeviremiyecemiğizi anlıyor üzülüyorum. zira zaten oralar çevirerek değil, koruyarak oluşuyor.

neyse efendim, buraya gelirseniz merkezde gezi treni gibi bir şey var. tren değil ama tren süsü verilmiş bir araçla şehrin etrafında 45 dakika civarı bir tur yapılıyor. ben buna katılmadım ve pişmanım, bence buraya ilk geldiğinizde bunu tapın hem gezmeden önce genel bir bilgi sahibi olun hem de mola verdikleri manzara noktasında şehri arkanıza alarak fotonuzu çekilin.