tavla

Mekana gidildiğinde illa ki muhabbeti piç edip oynamaya koyulan tiplerin oynadigi oyun
tavla - tavla-d7gvR
ingiliççesi "backgammon" olan, ülkemizde çok sevilen fakat yurtdışında okey oyunu gibi moron ve embesil gibi zeka geriliği yaşayanların eğitiminde faydalanılan oyundur.

kendi dilinde;
1=yek, 2=dü, 3=se, 4=cihar, 5=penç ve 6=düş demektir. buna gelen zarlar da önce büyük olanı olmak suretiyle söylenmektedir.
örnegin zarlar 5-3 gelirse, bu penç se diye okunur. yöresel farklılık sebebiyle pencuse şeklinde okunduğu da olmaktadır.
söz, müzik ve yorumunu mirkelam'ın yapmış olduğu, 90'ların eğlenceli pop parçalarından biridir.
isa'dan bile eski olan oyundur. milattan önce 3000 yılında bulunduğu düşünülüyor. en sevdiğim oyun olan bu oyunda 4.500 farklı hamle vardır.

anadoluya gelmesi ise 1400'lü yıllarda oluyor. O gün bugündür bu toprakların vazgeçilmez oyunu olmuştur.
İki kişiyseniz oynanacak en iyi ve en eğlenceli oyun.arkadaşlığınızı pekiştirir.iyi olan herşey burda başlar.bilmiyosanız derhal öğrenin
iki arkadaş cafede oturmuş muhabbet ederken yapılacak en güzel eylemdir tavla oynamak. Çay eşliğinde candır. Zar tutan ya da zar ballısı arkadaşlar çileden çıkartır.
Heredotos'a göre Lidyalılar sadece parayı değil tavlayı da bulmuşlar. Hatta tek buldukları ve oynadıkları oyunlar bunlar değilmiş: zar, aşık kemiği, top oyunları... Savaşlar ve kıtlık baş gösterince yemek yemeyi unutmak için oyuna sardırırlarmış. Bir gün oyun bir gün yemek döngüsü... Bu böylecene 18 yıl devam etmiş. Kıtlık bitmeyince kura çekip ülkenin yarısını başka yere göç ettirmişlerdir.
babacığımdan öğrendiğim, her oynadığım kişiye koltuk altına bakayım bu tavlaya uygun mu diye artistlik yapıp bu sefer kırma beee diye şirinlik yaparak tavlayı sırtlayarak gitmek durumunda kaldığım pul ve zarla oynanan gelen şansı iyi değerlendirme oyunu.

öf ne yazdım be, sıkıldım!