süryani şarabı

/ 2
mardin'de bulabileceğiniz muazzam tattaki harika kırmızı şaraptır. özel tulum peyniri ile çok güzel gider.
tabi ki her şeyde olduğu gibi burada da para konuşur. kaliteli bir süryani şarabının leziz mükemmel bir tadı vardır ama mardin'de 30 liraya satılan süryani şarabı köpek öldürendir afedersin.
en sevdiğim ve içebildiğim nadir şaraplardandır. mardin'de veya diyarbakır'da yapılır.

not: ankara telvin bar'da bulabilirsiniz
mardini diyarbakırı bilmem ama karsa giderseniz muhakkak denemenizi önereceğim şaraptır. hatta şiddetle önereceğim şaraptır.

nerde içelim peki diye sorarsanız, sanırım tek bir yerde satılıyor: hanımeli kars mutfağı. karsa yolu düşen herkes bir şekilde burayı duymuştur zaten. duymayanlar için yöresel yemekler yapan bir mekan. yemeklerinin yanında bir de Süryani şarapları var ki ef-sa-ne. içimi meyve suyu kadar rahat, hafif. ama etkisi nerdeyse rakı kadar güçlü. içimine aldanıp hızlı gitmemek lazım. cidden sağlam çarpar. şöyle söyleyeyim yıllarını içki içmeye adamış bi arkadaş çalışanlardan birine abi bu nasıl şarap böyle diye sordu. abi gayet sakin ve muzip yavaşça eğilip dedi ki gençler bu şarap Müslüman şarabı değil. yanisi muhakkak deneyin. üç kadeh için sonra kafanızı güle güle kullanın.
memleketim midyata gittiğimde satın aldığım ilk şeydir. daha önce içtiğim en pahalı şarap 50 tl olduğu için süryani şarabını dünyanın en iyi şarabıymış gibi anlatmayacağım fakat fiyat performans açısından harika bir şarap. içtiğim en güzel şaraptır. içinde farklı olarak mahlep vardır. benim süryani bir dostum var adı aho ondan 25 tl civarında alıyorum şisesini. bir keresinde kargoyla 15 şişe sipariş ettim. 3 şişenin mayalanma süreci bitmemiş olduğunu tahmin ediyorum veya farklı bir sebepten dolayı mantarları atmış. bunu aho'ya söyledim ve fotoğraflarını bile istemedi. sadece hemen yenilerini yolluyorum dedi.
bugün hesiye yoluyla elime geçen şarap, hayatımda ilk defa tattım ve gerçekten ne kadar güzel bir şarap olduğunu öğrenmiş oldum.
fiyatı uygun kırmızı şarapların çoğunun sirke gibi olmasının yanında, bunun hem fiyatı uygun hem de içimi çok yumuşaktır. kokusu dahi keskin gelip rahatsız etmez, boğazdan adeta yağ gibi akıp gider.
/ 2