sırt çantası tavsiyeleri

/ 3
Standart 40lt olması, bol gözünün olması ve bel destegginin olması
Açıkçası ne kadar malzemeye ihtiyacın olduğu ile alakalı değişen litre seçecekleri, ne kadar süre taşıman gerektiği ile alakalı bel desteği rahatlığı ile değişen, bütçeye göre de ayarlanması gereken seçimdir. Yeniyseniz ne alacağını bilmiyorsanız

(bkz: forclaz 50)

Benim hiç olmadı. Profesyoneller için

(bkz: north face)
(bkz: low alphine)
Uzun vadeli bir şey isteniyorsa mutlaka 50l veya üstü olmalı. Ve denenerek alınmalı. Nette çok beğendiğim çantayı tesadüf eseri birinde gördüm ve iyi ki almamışım dedim. Birinden ödünç çanta alıp 1-2 günlük geziye giderseniz çantadan sizin neler beklediğinizi daha iyi anlarsınız.
Bir gezginin gerçekten paraya kıyması gereken en elzem ekipmandır.İkincisi ise ayakkabı.Ayakkabıyı temel olarak düşünürseniz,sırt çantanız da eviniz olur.Ve evinizin konforunun, temelinizin sağlamlığının önemini de yolda anlarsınız en çok.Çok gözü olan,terletmeyen bir kumaşa sahip,45+10 lt civarı işinizi görür genel olarak.Sırt desteği ve bağlama perlonları olmasına özen gösterirseniz de tadindan yenmez efenim.ben lowe alpine kullanicisiyim 5 senedir.İş seyahatine dahi o bebegimle gittim.Hala taş gibi maşallah.Bu iki ekipman için kesinlikle cimrilik yapmayın
Cok buyuk hevesle alip oo ingiliz olum tabii iyidir deyip bin pisman oldugum karrimor olmadigi kesin. Ki en cok onerilen modellerinden biriydi..
Decathlon da fiyat performans açısından ne kadar iyi sırt çantaları olsa da yine de aynı fiyata çok daha iyilerini eminönü veya kemeraltında bulabilirsiniz. Sadece belirli bir markaya bağlı kalmamanızı tavsiye ederim
boyunuz 1.55se büyük ltlikleri almayınız efenim.
sonra evini sırtında taşıyan kaplumbağa gibi ortada dolaşıyorsunuz.
Sırt desteği tam olmalı litreyi büyük almak işinizi kolaylaştırmaz o yüzden taşıyabileceğiniz büyüklükte çanta almalısınız
öncelikle sırt çantasını ne için istiyorsunuz?
1- ekstrem sporlar için (dağcılık, kampçılık,trekking vs)
2- seyahet ederken eşyalarımı taşımak için
3- günlük kullanım

öncelikle bunlar arasında özellikle 1-2 için dikkat edilmesi gereken en büyük husus bel desteğinin olması ve mümkünse ayarlanabilir olmasıdır, çünkü ayarlanamayan çantalar ortalama değerlere göre hesaplanır ve bu değer size uymuyorsa uzun süreli kullanımlarda fıtık gibi sorunlara yol açabilir.

1. kısımı açıklayarak gitmek gerekirse
-bu tür aktivitelerde çantanızın olabildiğince hafif olması işinize yarayacaktır çünkü bir süre sonra çanta ağırlıkları arasındaki 100-200 gram bile fark edilir hale gelirken yarım kiloya gelebilen farklar çok daha yorar, canınızı yakar.
- her tarafı klips olmasa da dağcılık için kazma, kürek, mat, çadır koyabileceğiniz, sıkıştırabileceğiniz kliplerinin olması bir + değil zorunluluktur.
-En alt kısımda genel olarak açılabilen bölme var oraya tulum, ayakkabı vs konuluyor o bölgenin genişliği veya çantanın boydan boya açılabilir olması eşyalarınıza rahat ulaşmanızı sağlayacaktır.
-boyut konusuna gelirsek gideğiniz yere ve götüreceğiniz eşyalara bağlı olarak 40-70 litre arasındaki çantalar her türlü işinizi görür
1-3 gün arası kamplar için 40-60 arası çantalar için idealken fazlasında 60-70(eşyanıza tercihinize göre 80 de olabilir.) ( Eşyalarınızın büyüklüğüne bağlı olarak uzun süreli kullanımda 40 litre de yeterli olabilriken kısa süreli kullanımda 60 litre de yetersiz olabilir bunu da gözönünde bulundurmak lazım)
-çantanızın yağmurluğu olmasına dikkat edin, yoksa da uygun fiyata çanta yağmurluğu almanız işinize yarar

2- bu kısımda yukarıda bahsettiklerime ek olarak alacağınız çantanın ceplerinin fazla olması çok fazla işinize yaracaktır. eşyalarınızı bileceğiniz şekilde çantanın çeşitli yerlerine dağıtabilirsiniz bu sayede.
genellikle 60 litreler taşacak kıvamda gözükmediği sürece kabin bagajına alınmakta fakat istisna durumlarda olabilir bu sebeple 60+10 şeklindeki çantaları tercih edebilirsiniz. -aynı şekilde seyahat süresine ve götüreceklerinize bağlı olarak 40-50 ltlik çantalar da yeterli olacaktır.


3- günlük kullanım
bunlar genelde 10-30 lt arası değişmekte normal sırt çantaları decathlon'daki küçük sırf çantaları minimal düzeyde eşya taşıyorsanız işinizi görecektir, ki çantalar aynı zamanda dayanıklıdır da.
bunun dışında herhangi bir model sırt çantası işinizi göreceğinden detaylandırmaya da gerek yok sanırım.

sırt çantası kullanımında neye dikkat edilmeli?
eşyaları dizerken en alt kısmına tulum, yedek ayakkabı gibi şeyler dizilirken sırta yakın kısma ağırlığı yüksek olan tüp, ocak vb şeyler dizilir, bunların yanına da kıyafetler konulur bu şekilde torktan dolayı gelecek ağırlık minimuma indirilir. acil ihtiyaç duyacağınız yemek, fener, yedek pil, termos gibi şeyleri isterseniz yan ceplere isterseniz de çantanın üst kısmına yerleştirmek hem gereklilik hem de pratiktir.
bel ve göğüsteki klipleri bağlamak yükün sadece omuzlara binmesini engelleyip, yükü göğüse ve bele dağıtarak daha az yorulmanızı sağlar.
Uzun süre normal kamplarda da kullandığım 65 lt lik dağcılık çantamın boş ağırlığı 2.5-3 kg idi. 1 haftalık Likya yürüyüşünden sonra çantanın ağırlığı iyice işkence olmaya başlayınca ultralight sırt çantası arayışına girdim ve Decathlon daki Arpenaz 40 lt lik çantayı aldım. Evet o 80 liralık olanı.
İlk bakışta pek iç açıcı olmasa da sonradan bir kaç ekleme ile gayet harika bir çanta oluyor.Hem lt sinin az olmasından dolayı çantaya kullanmayacağım halde attığım şeyleri atmıyorum.
Likya yolunda çantam yemek ve su hariç 16 kg idi
Şuan Arpenaz 40 lt çantam su ve yemek dahil 10kg ve bir hafta beni rahat rahat götürecek eşyalarla birlikte

Son olarak Forclaz 50 lt de gayet güzel sağlam bir çanta. Aradaki fiyat farkı önemli değilse o da tavsiye edilir.
/ 3