selamun aleyküm'ü merhabayla cevaplamak

genelde yaptığımdır. erkekler neyse de, esnaftır, görüşüdür şudur budurdur. kadınlara hiç yakışmıyor ya selamın aleyküm demek. aslında ikisi de arapça, türkçe değil ama biri camiide miyiz sorusunu sordurtuyor, diğeri ise daha normal, gündelik olanı.
geçen gün arkadaşın esnaf amcasına ziyarete gittik, dükkana girişte duvarda bozkurt amcada da bıyığı görünce hiç adetim olmamasına rağmen selamın aleyküm dedim. adam bi boş bakış attı. sonradan arkadaştan öğrendiğim amca zamanının hızlı ülkücülerinden, ama sonra bir şeyler oluyor her şeyden uzaklaşıyor falan. ateizmin diplerinde yaşıyormuş şu an. böyle de bir anımdır, dinleyenlerden aro.*
bi tivik vardı zamanında, taşrada dişimi fırçaladığım için mason muamelesi görmüştüm gibisinden. o hesap, merhaba dediğinde pis pis bakan bir sürü insan var bu ülkede, ne yazık ki.
selamın aleyküm dendiği zaman duymamış gibi yapıyorum, merhaba bile demiyorum.
Selamın aleyküm diyen müşteriyse yapamadığım şeydir. Hatta aleyküm selam, hayırlı işler bile derim. Yoksa ters bakışlarla ve iş konusunda da yokuşla karşılaşırım. İlk başlarda kendimden utanıyordum ama artık alıştım. Müşterilerden başka kimse de selamın aleyküm demiyor bana zaten, dese cevap vermem.
Bence saçmadır ama merhaba diyen birine aleykümselam demek kadar garip değildir.