sanayi devrimi

liberalizm, milliyetçilik ve sanayi devrimi = avrupayı değiştirdi ve bu olay emperyalizmi doğurdu. bu en çok afrikayı etkiledi.endüstiri devrimi avrupanın tüm dünyaya üstünlüğünü kurmasına neden oldu. devrimden önce keşifler çok değildi. devrimden sonra artmaya başladı. aradaki bu fark bilimdeki buluşların üretim süreci için kullanılmasıydı. bu süreçten sonra üretim yapılması gerekiyordu. avrupa yeni ülkelere ihtiyaç duymaya başladı çünkü ürettiklerini satmak istiyordu. 19. yüzyılda avrupa ülkeleri en iyi ekonomiye sahip oldular. avrupa silahlarını ve ordusunu güçlendirdi. bu da avrupanın üstünlüğünü artırdı. 19. yüzylda insanlar sadece kendileri için değil diğer ülkelere de satmak için üretmeye başladı. bu yüzyılda tarım zanaat ve ticaret tamamen değişti. üretimde uygulama, yeni buluşlar,buharlı makine, sanayide mekanikleşme, avrupanın sermaye artışı sanayi devrimini oluşturmaktadır.
tarihte 20. yüzyıldaki sanayi devrimleri ikiye ayrılmaktadır: 1- tarıma dayalı sanayi devrimi 2- elektriğe dayalı sanayi devrimi.

ilki tarıma dayalı sanayi flamanlılar tarafından ilk gerçekleştirilmiş ve ingiltere'nin bilhassa kaymağını yediği bir devrim olmuştur.
devrimin aslı buharlı makinalar aracılığıyla seri üretim sağlanmasıdır. pamuk, yün, mısır gibi ürünler ağırlıklı sanayi bitkisi olmuş ve yün ve pamuk yapımı kıyafetler ticaretin temel taşını oluşturmuştur.

hatta bu dönemde yün kazanımı amacıyla tarım arazileri meraya çevrilmiş ve bu sebeple "ship eat men" sloganı çıkmıştır. (tarım arazileri ellerinden alınan köylüler "koyunlar adamları yedi" mantığında slogan üretmişlerdir.)

bir diğer sanayi devrimi olan elektrik devrimi ise, almanya'nın 1878'de yaşadığı ülke içi birleşme hamlesi sonrası gerçekleştirdiği devrimdir. burada aslolan birinci dünya savaşı öncesi neredeyse tüm avrupa devletlerinin elektriği almanya'dan aldığıdır. almanya'nın bunun farkında olması ve sömürge arayışı içinde olması geçen zamandaki savaş sebeplerinden olmuştur.

benim en sevdiğim kısım olan osmanlı ve sonrasında türkiye cumhuriyetine yapıyordu kısımlarına gelince: osmanlı zamanında neredeyse olmayan fabrikalarımız (birkaç istisnası var, detayına girmiyorum) türkiye cumhuriyeti'nin ilk yıllarında da pek farklı değildi. 1929-34 yılları arasında başlayan ağırlıklı sanayi hamleleri (alpullu şeker fabrikası, merinos yün dokuma fabrikası, gemlik suni ipek fabrikası vb.) başlangıç için zamanın ötesinde görünse de sonrasında ikinci dünya savaşı çıkması ve devamındaki demokrat parti'nin iktidarı bu atılımların devam ettirilememesine neden olmuştur.