salvador dali

/ 2
ispanya' nın figueres şehrinde güzel bir evi müzeye dönüştürülmüş sanatçı kişilik. dahi.
ayrıca sinema tarihine damgasını vuran sürrealist yönetmen luis buñuel'in filmlerinin senaryosunu yazmış ünlü senarist ve ressam.
ispanya doğumlu, sürrealizmini gerek bıyıklarıyla gerekse eserleriyle ortaya koyan sanatçı.
Takıntılı, ruh hastası, efsanevi, nevi şahsına münhasır binaenaleyh bir daha benzeri gelmeyecek üstün sanatçı..!
Franco destekçisi olduğunu öğrendiğimde görmezden gelmeye çalıştığım dahi sanatçı.
baş ağrısı yüzünden Gala ile sinemaya gitmekten vazgectigi gece yemeklerin artıklarina bakarken tabağın kenarında eriyen kamamber peyniri görünce eriyen saatler aklına gelir, einstein’ın 1920’de yayımladığı izafiyet teorisinden yola çıkarak 'zaman bükülüyorsa, saatler neden bükülmesin?, diyerek o coook meshur peyzaji hazırlar, kendisi tüm sanatkarlar gibi delidir. ve deli olmak bir sanatçı için aklı başında bir seçim bence.
kendisinin her eserinin sanat değeri tasimadigi yargısı yıllarca nihayete varamasa da, sanatın sanat için olduğu gerçeği, sanatın toplum için bir anlam ifade etmemesini döver.
gerçek üstü sanat anlayışı ve yaşam tarzı ile yaşarken, kendi elleri ile müzesini yapan sanatçıdır. ispanyada görme fırsatı yakaladığım müzesi için real bir cümle kuramam. bilinçaltınız ile oynayacağı kesin. en favori sanatçımdır kendileri. canım Dali.
sürrealist çalışmaları ile dünya üzerindeki en başarılı ressamlardan birisidir. Tim Burton film sektörü için ne ise dali de resim konusunda öyledir.
la casa de papel dizinde karakterlerin kendi kimliklerini gizlemek amacıyla giydikleri kırmızı tulumların üzerine yüzlerine taktıkları maskenin yüzüdür.
/ 2