raylı sistemlerde büyük hamle

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), haliç kongre merkezi 'nde “Raylı Sistemlerde Büyük Hamle” toplantısı düzenledi. Toplantıda "Bu kenti yıllarca yönetenler, şehrin bu en büyük ve en hayati sorununu çözmek yerine, tam bir israf düzeni kurmuşlardı” diyen İmamoğlu, “23 Haziran 2019’da görevi teslim aldığımızda, İstanbul’da, duran hatlar dahil, toplam 12 raylı sistem hattının uzunluğu 140,90 kilometre idi. Bir gecede ihale edilmiş olan 7 hat, 29 Aralık 2017’de bir yazıyla durdurulmuştu. Bu 7 hatla birlikte, ödenek yetersizliğinden yarım kalmış veya hiç başlamamış 10 hatta, toplam 103,4 kilometrelik metro inşaatı, 1 ile 2,5 yılı aşkın bir süredir ilerlemeden duruyordu” ifadelerini kullandı. Buldukları finansmanla, durdurulmuş tüm metro inşaatlarını yeniden başlattıklarını vurgulayan İmamoğlu, bu yıl içinde projelendirecekleri “Beylikdüzü – Esenyurt – Sefaköy – İncirli Metro Hattı” ile 17 ilçeden geçecek HIZRAY için ihaleye çıkacaklarının müjdesini verdi. “Bizim dönemimizde tamamlayacağımız toplam 100,3 kilometre dahil, İBB olarak inşa ettiğimiz raylı sistem ağımız, 253,45 kilometreye ulaşacak” diyen İmamoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tamamlayacağı 91,5 kilometrelik hatlarla birlikte, İstanbul’un raylı sistem ağı, 424,85 kilometreye ulaşmış olacak. 2024 -2029 arasında projelerini hazırladığımız yeni hatlarla birlikte, toplam ağımız 622,15 kilometreye çıkacak” bilgilerini paylaştı.
bir an önce gerçekleşmesi gereken raylı ulaşımdır. özellikle beylikdüzü, mecidiyeköy hattına mutlaka farklı alternatifler geliştirilmesi. 35-40 km yol 2 saat sürüyor.
Yıllardır kangrene dönüşen trafik problemi ancak bu büyüklükte ve vizyonda hareketlerle tam anlamıyla çözülmese bile en azından büyük aşama kaydedilebilir.
istanbulda raylı sisteme verilen önemi keşke diğer büyükşehirlerimizde gereken önemi verse
(bkz: bursa)