prag astronomik saat

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan bir Ortaçağ astronomik saatidir. Eski Kent Meydanı'ndaki Eski Belediye Sarayı'nın güney duvarına monte edilmiştir. İlk kez 1410 yılında kurulmuş olup dünyanın en eski üçüncü astronomik saatidir.

prag astronomik saat - turuncuyolcu-5CVc7
saat üzerinde yer alan kadran sayesinde, güneşin, ayın, takımyıldızlarının ve gezegenlerin gökyüzünün neresinde yer aldığına dair astronomik bilgileri okumayı mümkün kılıyor. saat dört ana bölümden oluşuyor:
astronomik kadran
“havarilerin yürüyüşü” saat animasyonu
burç halkası
takvim kadranı

inanışa göre, saatin bir gün durması, tüm ülkenin felakete sürükleneceğine işaret ediyor. bu sebepten, saatin arızalanmaması için hassasiyet gösteriliyor.

saatin dış tarafındaki rakamlar ibranice ve babil saatini gösteriyor. saatin üst kısmı ayları gösterirken alt kısmı zamanı gösteriyor. saatteki mavi kısım gökyüzünün sonsuzluğunu kahverengi kısım ise yeryüzünü temsil ediyor.
2018 temmuz’unda tadilata girmiş olan saat. bende de böyle bir şans var işte...
oldukça ihtişamlı duran ve yer olarak ulaşılması oldukça kolay olan tarihi saat.
saat hangi aralıklarla olduğunu hatırlamadığım bir sürelerde gösteri tarzı bir şey yapıyor. arkadaşlarla izlemek için akşam beş civarı gitmiştik ve çok fazla insan vardı. insan kalabalığından ne izlediğimizi anlamamıştık ve dönüş yolunda saatin yan sokağında açık alanda klostrofobi yaşamamıza sebep olmuştu. sokakta sıkışıp kalmıştık, yanımdaki arkadaşımın sesini duymama rağman dönüp bakamıyacağım kadar sıkışmıştık. gidecek olanlar için erken bir saate gitmeleri tavsiye olunur.