pekin

çin'in başkenti birkaç yıl önce pekin adı ingilizcede de kabul görürken beijing kullanılmakta genel olarak.

çin seddi'ne en yakın yerde bulunan şehir belki de. pekin'den çin seddi'ne ulaşabileceğiniz, giriş yapabileceğiniz 3 turistik nokta var.
şahsi fikrimi sorarsanız 3-4 gün pekin'deki belli başlı turistik yerleri gezmeniz için gayet de yeterli bir süredir.

turistik yerleri çok fazla olsa da kalabalıktan mıdır bilinmez yerli halk turistlerle fotoğraf çektirmeyi seviyor, özellikle yasak şehir'in çevresinde birden yanına gelip özçekim yapan çinlileri görmeniz çok olası.

çin kendi para birimi olan yuan'ı kullanmakta, hosteller genelde para birimini yerel para birimi olarak tercih ediyor ve pahalı değiller, ulaşım için taksi kullanılabilir gayet ucuz. metro da geniş bir ağa sahip olduğu için hemen hemen her yere gidiyor o yüzden pek gerek duyulacağını sanmıyorum.
yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan bu kent insanları, orada yaşayan yabancıların oluşturduğu ortamları, yemekleri ve polisleri ile beni büyüleyen bir şehirdir. uzun süre yaşayacağım şehirler arasında yer almıştır. 15 gün kaldığım şehirde her şey çok ucuz. giyim aksesuar için en ucuz yerlerden biri pearl market yerel adı ile hongqiao marketdir. fakat şöyle bir durum var ki 20 yuanlık bir ayakkabıyı ilk fiyat olarak 500 yuandan başlatabiliyorlar. ben bir ceket sormuştum 1500 yuan dedi pazarlıkla 200 yuana almıştım. fakat o bile pahalıymış. oradaki en pahalı ürün 100 yuanı geçmez aklınızda bulunsun.
Çin in başkentidir. Bir de yanlış hatırlamıyorsam ördeği de vardı
eğer yeni yiyeceklere karşı açık değilseniz burada muhtemelen aç kalırsınız ve tadacağınız herşey lezzetsiz gelir. 10 gün kaldığım süre içerisinde pekin üniversitesinde her gün ücretsiz yemek alma hakkım olsa da ilk gün denedikten sonra bir daha adım atmadım. günlerimi muzla elma armutla geçirdim. metro ağı oldukça gelişmiştir ama yinede yolunuzu kaybederseniz ingilizce bilen birini bulmakta zorlanabilirsiniz. şehirde hemen hemen herşey oldukça ucuz. görülmesi gereken onlarca önemli yerin yanında değişiklik arıyorsanız 798 art zone'a mutlaka uğrayın. 1950'li yıllarda fabrika bölgesi iken günümüzde fabrika binaları sanat merkezi haline gelmiş. vaktiniz varsa burada ki kültürel organizasyonları, mekanları , galerileri ve sanat merkezlerini gezmek için bir gününüzü ayırın.
pekin, nam-ı diğer beijing :)
Yaşam: Çok kalabalık ve çok hareketli olmakla birlikte kalabalık nüfuslu ülkelerinde genelinde olduğu gibi tabanla tavan arasında bariz farklar görülebiliyor, bir cadde de lüks oteller, mağazalar, maserati, ferrari ler görebilirken (jinboa street ti sanırım), arka caddelerde çinko çatılardan yapılmış küçük gecekondu misali evler.

yemek: Çok çeşitli imkanlar olduğunu söyleyebilirim, muhtelif müslüman yemekleri yapan çin lokantaları mevcuttur.

Gezme: çin seddi şehire çok yakın, ayrıca bizdeki mısır çarşısı hesabı silk bazaar var. ve emin olun orda da mısır çarşısındaki türk esnaf abilerimizden var.

Gidip gezdiğinizde pişman olmayacağınız bir şehir.