para geçmez denilen yerden para kazanmak

İnterrail türkiye grubunun içinde bulunduğu durum. Neden böyle düşündüğümü açıklıyım. 1-gezginfest 2-gezginsözlük 3-satılan tişört ıvır zıvır 4-avruparail 5-alınan reklamlar. Benim gördüklerim bunlar.para kazanılmasına karşı değilim ama para geçmiyo muhabbeti yapılmasına karşıyım.
3-4 yıldır hep duyduğum cümle. interrail evi,(kirası vb) , sözlüğün masrafı, ücretsiz dağıtılan bileklikler, parası çıkışmadığı için kamp otobüslerine ücretsiz bindirilen dostlar vb vb. daha nice az gibi görünen giderleri karşılamak gerek.
para geçmiyordan kasıt, gruplarda alım satım yapılamayacağıdır, bu insanlar sizin için bir etkinlik yapıyorlarsa tabii ki ceplerinden ödemeyecekler burada bulunan insanlardan bazılarının bunu anlayamıyor olması üzücü bir durum.

örneğin uludağrail: sen uludağa otobüs kaldır, otel organize et, yiyeceğini içeceğini hazır et , bunları yapabilmek için bir sürü kişiyle görüş zamanını ayır, sonra birileri gelip hani para geçmiyordu hedehödö desin.

bugün neyi eleştirsem çabasından başka bir şey değil.
okuduğunu anlamayanların serzenişte bulunduğu olay. burada para geçmezden kasıt grup içinde alış-veriş yapılamamasıdır. misal sen grupta "beyler husky çadırım var bunu size 200'e bırakırım" diyemezsin. almak isteyene ödünç verip geri alabilirsin sonra. gezginsözlük'ten ne gibi bir para kazanılıyor anlamış değilim? adı üstünde " satılan tshirt" diyorsunuz. hiçbir karşılık istenmeden kime kime tshirt vermiş? bedava dağıtılan bilekliklere neden bir şey denmiyor? bir de gezginfest'ten bahsedilmiş. adı üstünde "festival" olan ve bir sürü sanatçı gelen organizasyonu bedava yapacak bir babayiğit varsa bekliyorum.
Arkadaşın yorumuna ithafen şunları söylemek istiyorum.
1- gezginfest' e gelen ünlülere,aktörlere, alana vs öpücük verilmiyor,
2- gezginsözlük programcılarına,tasarımcılarına öpücük verilmiyor, bırakın da reklam gelirini onlar düşünsün,
3- satılan tişört ıvır zıvır dediğin şeyler neredeyse maliyetine satılan şeyler, arz-talep ilişkisini bir gözden geçirmeni tavsiye ederim,
4- avruparail içinde sen bi diğer otobüs turlarına/firmalarına bak bi sonra senle tekrar konuşalım.