onur anıtı

Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıt. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.
Anıtın heykeli Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından Samsun halkı adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1927 yılında sipariş edilmiş, aynı yıl 19 Mayıs günü kaidenin resmî temel atma töreni yapılmış, 1928 yılında Viyana'da başlayan heykelin yapım süreci 1931 yılında sonlanmış ve heykel kaidesine 29 Ekim 1931 tarihinde dikilmiştir. 15 Ocak 1932 tarihinde anıtın resmî açılışı yapılarak cumhuriyet tarihinin on üçüncü anıtı, Heinrich Krippel'in ise Türkiye'deki dördüncü anıt çalışması olmuştur.
Tunçtan yapılmış olan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,10 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 8,85 metredir. Heykel için $37.000'a anlaşılmış, buna ek olarak heykeltıraş Heinrich Krippel'e ise $5.500 ödeme yapılmıştır.
Tüm masrafı samsun halkı tarafından karşılanan heykel. Gazi paşa ve heyetinin Samsun'da kaldıkları otel binasını da satın alıp müzeleştirmişlerdir.
(bkz: gazi müzesi)
bu heykelin önünde fotoğraf çekinmeden Samsun'a gitmiş sayılmazsınız.*
tarih 19 mayıs olunca akla samsun, samsun denince de bu heykel geliyor. yurt içinde ve dışında pek çok farklı tarzda ve boyutta heykel görmüşümdür ama beni en çok etkileyenlerden biri onur anıtı'dır. belki hikayesi, belki de konumu. gazi paşa'nın pek çok heykeli var ülkemizde ve dünyanın farklı yerlerinde, ama bu anıt benim için ilk üçtedir.