neringa

litvanya‘nın batısında bulunan klaipeda‘Ya bağlıdır. Klaipeda’dan feribotla ulaşılabilir. 2018 nüfus sayımına göre 3,100 kişi yerleşik olarak yaşamaktadır.

nida ve juodkrante en büyük merkezi ilçeleridirler. Neringa unesco tarafından koruma altındadır ve yerleşik halk dışındaki ziyaretçilerden neringa’ya girişte ücret alınmaktadır. Kış aylarında 5 euro olan ücretler yaz aylarında 20-30 euro/araç başı buluyor.

Neringa yerli turistlerin elbette ilgi odağı ancak yabancı turistlerin de akın akın yaz aylarında ziyarete geldiğini söyleyebilirim. Taze balık restaurantları, birbirinden güzel butik/doğal otelleri ile Litvanya ziyaretinizde neringa’yı görmeden gitmemelisiniz. Tertemiz ve upuzun kumsalı, biraz soğukta olsa girince alıştığınız baltık denizi de neringa’nın diğer özelliklerinden.

neringa - turuncuyolcu-7VPqN
neringa - turuncuyolcu-wC1UD
neringa - turuncuyolcu-R5xHt

+ Neringa’da devasa yapılara rastlamak neredeyse imkansız. Çoğunlukla müstakil bahçe/lagoon/sahil evleri sizi karşılıyor.

neringa - turuncuyolcu-n5yXy

+ Neringa’da unesco kararıyla asfalt dışarısına araç park etmek, asfalt olmayan yerlerde motorlu taşıt kullanmakta yasak.

+ neriga aynı zamanda bir çok hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. Geyikler, ceylanlar, tilkiler ve sayısız bir çok hayvan türüne rastlamanız mümkün. Benim için en ilginci ise her yıl yüz binlerce kuş türünün ilkbahar/yaz aylarında neringa’da konaklaması. Gürültülü sesleri, bir anda havalanmaları ve o muhteşem görüntü gerçekten görülmeye değer bir özelliği neringa’nın. Yaz ortalarında neringanın bazı bölgelerini bembeyaz görmek mümkün bu yüzden. Kuşların yuvalarını yaptıkları bölge özellikle, kuş pisliklerinden beyaza bürünüyor adeta.
neringa - turuncuyolcu-qa3Bj

Tüm detayların olduğu görselleri de paylaşmak yerine biraz gizemli kalmasını tercih ediyorum. Sıradaki Litvanya ziyaretinizde neringa’yı ziyaret edip, bu başlığı hatırlamanız ve sizin de deneyimlerinizi bizimle paylaşmanız dileğiyle..

(bkz: curonian lagünü)
(bkz: baltık denizi)(bkz: juodkrante)